© VPRO

Griet Op de Beeck: “Ik zag het niet meer zitten maar er is altijd iemand die wél om je geeft”

Dat de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck een gevoelige snaar weet te raken, bewijzen de meer dan 600.000 verkochte exemplaren van haar vier romans. Maar het ging de bestsellerauteur niet altijd voor de wind. In het Nederlandse televisieprogramma ‘Zomergasten’ ontroerde ze zondagavond de kijkers met een opvallende getuigenis over het moment in haar leven dat ze het even allemaal niet meer zag zitten.

jva

Het populaire praatprogramma is opgebouwd rond videofragmenten die de gast zelf selecteerten het gesprek dat daaruit volgt met presentator Thomas Erdbrink. In de selectie van Op de Beeck blijft vooral het stukje uit de documentaire ‘The Bridge’ hangen. Regisseur Eric Steel filmde in 2004 een jaar lang aan de Golden Gate Bridge in San Francisco, op dat moment de meest populaire zelfdodingsbrug ter wereld. De nabestaanden komen aan het woord, maar 20 springers worden ook tijdens de daad in beeld gebracht.

“Daar eindigt een leven voor onze ogen, dat is ongelooflijk triest”, begint Op de Beeck haar relaas na de vertoning van het fragment. “Want uit onderzoek van overlevers van een zelfdodingspoging, blijkt dat 90 procent op het moment van de daad al spijt hebben. Er is een groot verschil tussen dood willen en willen dat het ophoudt. En dat maakt het zo tragisch, want ook voor de mensen die het écht ophoudt, moet er mits de juiste hulp een beter leven bestaan.”

Waarop Op de Beeck toegeeft dat ze zelf ooit op een ultiem dieptepunt heeft gezeten. “Heel lang geleden ben ik eens heel laat op een avond over een hoge brug gelopen en naar de andere kant van de railing geklommen. Maar toen ben ik er meteen als een laffe hond terug over gekropen. En dat voelde heel lullig, want ik heb nooit echt dood willen zijn. Ik zocht een uitweg voor mijn angsten, het isolement waar ik toen inzat en het verdriet dat ik toen voelde.”

“Het was wel half gepland: ik had een brug uitgezocht die hoog genoeg was en een fles wijn bij. Toen een vrachtwagenchauffeur met zijn lichten flashte, besefte ik dat dit een teken was om verder te zetten. Want er is altijd iemand die wél om je geeft, ook al is het een wildvreemde. En dat gevoel was toen heel diep, maar nu is het mij wel gelukt om mij uit alle drek op te trekken. Ik ga daar ook niet truttig over doen: ik ben in therapie en in mijn geval was dat onontkoombaar.”

“Levenskracht en wijsheid”

Ook in de Nederlandse pers maakte de verschijning van Griet op de Beeck in ‘Zomergasten’ indruk. “Telkens gaf Griet lucht door te vertellen over de spirit waarmee mensen hun malheur te boven kunnen komen. En dat wondermooi verwoord in zangerig Vlaams. De ‘grondeloze eenzaamheid’ van haar jeugd, haar eetstoornis, haar doodswens op enig moment ... het mocht allemaal besproken worden”, schrijft columnist Han Lips in Het Parool.

“Met een stralende lach maakte Griet Op de Beek het zware licht,” staat er te lezen in Vrij Nederland. “Recensenten zijn het er unaniem over eens dat eens ze over de gave beschikt om zware onderwerpen op een lichtvoetige, eerlijke, zachte en tegelijkertijd toch scherpe manier neer te zetten. Haar levenskracht en ongeveinsde wijsheid bleken eens te meer uit de fragmenten die ze de kijker voorschotelde.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER