© rr

Politie zet camerabeelden zelf op Twitter en Facebook

De politie van vier Kempense zones mag sinds deze maand zelf beelden van sommige misdrijven verspreiden via de sociale media. Het is een proefproject, dat burgers meer wil betrekken bij opsporing.

Guy Van Nieuwenhuysen

“We zagen met lede ogen gebeuren dat steeds meer slachtoffers zelf camerabeelden van diefstallen of inbraken op Facebook zetten, maar geen aangifte deden bij de politie”, zegt Roger Leys, korpschef van de politiezone Regio Turnhout. De politie deed dat zelf haast nooit, want hiervoor is toestemming van het parket vereist.

“In theorie is het nog steeds strafbaar om zo’n beelden te verspreiden. Maar het stoorde ons vooral dat de politie niet meer op de hoogte was van bepaalde misdrijven. Onlangs betrapten we een wisseltruc-bende. Een inspecteur van ons korps achterhaalde dat op sociale media beelden van een bewakingscamera, waarop deze bende figureerde, circuleerden. Uiteindelijk bleken ze betrokken bij dertien feiten. De politie had slechts één aangifte. Dat is geen gezonde evolutie.”

Eigendomsdelicten

Sinds deze maand mag de Turnhoutse politie zelf beelden van bewakingscamera’s via de sociale media delen, zonder tussenkomst van het parket. Ook de politiezones Neteland, Geel en Noorderkempen nemen deel aan dit proefproject. “Er zijn wel enkele randvoorwaarden”, legt Roger Leys uit. “In overleg met het parket hebben we categorieën opgemaakt. Als het gaat om eigendomsdelicten zonder verdere gevoeligheden, mag de politie zelf oordelen of ze de beelden verspreidt. Mensen die niets met de feiten te maken hebben en toevallig op die beelden staan, moeten we onherkenbaar maken. Voor feiten tegen personen, zoals zware vechtpartijen en zedenfeiten, blijft de toestemming van het parket noodzakelijk.”

Dankzij deze afspraak kan de politie meer en vooral sneller aan de slag met de camerabeelden die ze heeft. Al kan het niet zo snel als wanneer de benadeelde dat zelf zou doen. “We mogen de beelden pas verspreiden als de normale opsporingsactiviteiten niets opleveren. Als het beeld van de verdachte overeenkomt met een beeld uit onze fototheek en we daardoor de identiteit kennen, verspreiden we geen beelden. Ook niet als een buurtonderzoek een nummerplaat zou opleveren. Wanneer we de beelden op Facebook en Twitter hebben geplaatst, brengen we ook de benadeelde op de hoogte. Die kan dan legaal de beelden delen.”

“Mooi initiatief”

“Het is een mooi en goed uitgewerkt initiatief”, zegt Pieterjan Van Leemputten, journalist bij Data News en expert in sociale media. “Dat de verspreiding van dergelijke beelden gebeurt in een gecontroleerde en professionele omgeving, is een goede evolutie. Mensen weten dat camera’s hen langs alle kanten in de gaten houden. Nu zien ze ook dat met die beelden iets gebeurt. De verspreiding moet wel snel gebeuren. De tijd tussen de inbraak en het moment dat de beelden worden verspreid, mag niet te lang zijn. De politie maakt die afweging best zelf. Vingerafdrukken of een nummerplaat zijn voor de opsporing belangrijker dan een bewakingscamera, want iets is niet altijd wat het lijkt. Maar als de politie het zelf doet, heeft ze een reden om aan de burger te vragen om het niet te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER