Wat een compliment: elektronicareus kiest voor iPad-houders van Vlaams bedrijfje

© lvi, rr

Domotica leveren aan de koninklijke families van Qatar en Saudi-Arabië, daar kijken ze bij Basalte in Merelbeke niet meer van op. Maar dat Apple zelf hun iPad-houders gaat gebruiken in hun hoofdkantoor, doet deugd. “Dit is een ongelooflijk compliment.”

Lieven Van Imschoot

Basalte bestaat negen jaar en zit zeven jaar in Merelbeke, met een atelier in de Nijverheidsweg en een showroom op de Hundelgemsesteenweg (Flora). Het bedrijf maakt vooral domotica, alles wat met de automatisering van woningfuncties te maken heeft.

De groten der aarde zijn er intussen klant: van Playboy-baas Hugh Hefner over profvoetballer Robin van Persie tot de koninklijke families van Qatar en Saudi-Arabië. Allemaal bedienen ze hun verwarming, verlichting en muziek met domotica van Basalte. En toch kwam het mailtje van elektronicabedrijf Apple als een aangename verrassing.

Stapsgewijze verovering

“Wonder boven wonder heeft Apple onze iPad-houders ontdekt”, zegt CEO Klaas Arnout. “Het ging stapsgewijs. Eerst gebruikten ze onze iPad-houders in hun kantoren in Japan, dan in India, China en Australië, en nu ook in het nieuwe hoofdkantoor in Californië. Ze zullen de houders aan de ingang van vergaderzalen hangen, om zo op de iPad te zien of de zaal vrij is. Onze houders zullen ook de iPads dragen waarop bezoekers zich moeten registreren om een badge te printen.”

© lvi

Arnout is bijzonder trots. “We kozen voor een strak, minimalistisch product, met een heel fijne rand en zonder zichtbare schroeven. Maar we steken de iPad ook niet weg, zoals sommige andere merken doen. Dat Apple, toch hét voorbeeld van productdesign, nu voor ons kiest, is een ongelooflijk compliment.”

Nichemarkt

Sommige iPad-gebruikers zullen niet opkijken van het design, maar Basalte richt zich dan ook op een nichemarkt. “We richten ons op mensen die het iets verfijnder, hoogstaander en exclusiever willen. Blijkbaar hebben we een product ontwikkeld dat boven het maaiveld uitkwam en heeft Apple dat opgepikt. Hoe ze bij ons zijn terechtgekomen, weet ik niet. We zijn niet gaan leuren. Het is toch wel de moeite dat een kleine Belgische kmo dit kan verwezenlijken.”

Basalte telt 33 medewerkers en heeft nog groeipotentieel. “Het ziet er inderdaad naar uit dat we moeten uitbreiden. Of we in Merelbeke blijven? Moeilijk te zeggen. Het liefst wel, maar we moeten zien welke uitbreidingsmogelijkheden er zijn in de ‘ambachtelijke zone’ waar we nu zitten. We blijven alleszins in Groot-Gent, want hier zijn we verankerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen