Inwoners bedanken voor 200.000 liter gas in achtertuin: “Willen onze wijk niet in vlammen zien opgaan”

© emt

De bewoners van de Akkerstraat, op de grens van Wachtebeke met Zelzate, protesteren tegen de komst van een opslagplaats voor 200.000 liter gas. Zij startten een petitie tegen de plannen. “We willen onze wijk niet in vlammen zien opgaan”, klinkt het bij de buurt.

Emiel Tack

De bewoners van de Akkerstraat, een druk gebruikte verbindingsweg tussen Zelzate en Wachtebeke, hebben schrik dat er in de nabije toekomst 200.000 liter gas wordt opgeslagen op de terreinen van logistiek centrum Crossport in de Geboeders Naudtslaan. “Momenteel loopt er een openbaar onderzoek in deze zaak”, vertelt buurtbewoner Ivan De Vliegher. “Aanvankelijk verliep dit allemaal niet zoals het moest, maar na opmerkingen hierover lijken de gebruikelijke wegen nu wel gevolgd te worden. Dit neemt echter niet weg dat we ons grote zorgen blijven maken.”

Onbewaakt terrein

Alles draait om de aanvraag van een milieuvergunning klasse 1 voor de opslag van 135.000 liter inerte gassen, 24.340 liter oxiderende gassen, 33.900 liter brandbare gassen en 7.500 liter giftige gassen door het bedrijf Westfalen uit Aalst. “De voorziene opslagplaats ligt op luttele meters van een aantal huizen”, zegt An De Gryse. Als de opslagplaats er komt, wordt zij de dichtste bewoonster. “Bij een mogelijk incident bestaan er ernstige risico’s voor de buurt. Het park wordt nu gebruikt voor risicoloze activiteiten. De komst van het gas, waarvoor de infrastructuur nog moet worden aangelegd, keert dit helemaal om. Bovendien is het terrein niet bewaakt. We mogen er niet aan denken dat onverlaten zich iets in het hoofd zouden halen. Bovendien heeft de Gentse kanaalzone honderden hectaren braakliggende industriegronden, zonder bewoning in de buurt, waar dit soort industrie thuis hoort.”

Valse start

Om haar bezorgdheid kracht bij te zetten startte de buurt een petitie, waarin zij duidelijk maken dat ze de komst van de opslagplaats niet zien zitten. Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) van Zelzate, waarvan het grondgebied vlak aan de opslagplaats grenst, vraagt intussen ook om meer duidelijkheid. “Wij zullen de grieven van de Zelzatenaren verzamelen en hiermee aankloppen bij onze collega’s van Wachtebeke”, reageerde Bruggeman gisterenmiddag.

Wachtebeeks burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders) bevestigt dat de start van het openbaar onderzoek niet verliep zoals het hoorde. “We hebben ondertussen de periode om bezwaren te formuleren verlengd tot 21 september”, verduidelijkt Van Cronenburg. “Het dossier ligt ter inzage op het gemeentehuis. Als bestuur nemen we, zolang de inspraakprocedure loopt, geen standpunt in deze zaak in, anders heb je geen openbaar onderzoek nodig. Na 21 september zullen de bezwaren onderzocht worden door onze dienst Stedenbouw. Onze eigen diensten kunnen zelf ook bezwaren hebben. De dienst Stedenbouw-Milieu geeft daarna een advies aan het schepencollege, dat daarna beslist. 99 procent van de adviezen van de administratie wordt steeds door het college gevolgd.” Van Cronenburg benadrukt dat de gemeente Wachtebeke zeker niet betrokken is bij deze aanvraag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen