Het mag op de meeste plaatsen niet, maar hier zet politie zelf camerabeelden op sociale media

© rr

De politie van vier Kempense zones mag sinds deze maand beelden van sommige misdrijven verspreiden via de sociale media. Het is een experiment dat burgers meer wil betrekken bij opsporing.

Guy Van Nieuwenhuysen

“We keken met lede ogen toe hoe steeds meer slachtoffers camerabeelden van diefstallen of inbraken op Facebook plaatsten, maar zelf geen aangifte deden bij de politie”, zegt Roger Leys, korpschef van de politiezone Regio Turnhout. De politie deed dat zelf haast nooit, want hiervoor is de toestemming van het parket vereist. “In theorie is het nog steeds strafbaar om zulke beelden te verspreiden, maar het stoorde ons vooral dat de politie niet meer op de hoogte was van bepaalde misdrijven. Onlangs betrapten we een wisseltrucbende. Een inspecteur van ons korps achterhaalde dat er op de sociale media camerabeelden circuleerden waarop deze bende figureerde. Uiteindelijk bleken ze betrokken bij dertien feiten. De politie had slechts één aangifte binnengekregen. Dat is geen gezonde evolutie.”

Eigendomsdelicten

Sinds deze maand mag de Turnhoutse politie zelf beelden van bewakingscamera’s via de sociale media delen, zonder tussenkomst van het parket. Ook de politiezones Neteland, Geel en Noorderkempen nemen deel aan dit experiment. “Er zijn wel enkele randvoorwaarden”, legt Leys uit. “In overleg met het parket hebben we categorieën opgemaakt. Als het gaat om eigendomsdelicten zonder verdere gevoeligheden, mag de politie zelf oordelen of ze de beelden online zet. Mensen die niets met de feiten te maken hebben en toevallig op die beelden staan, moeten we onherkenbaar maken. Voor feiten tegen personen, zoals zware vechtpartijen en zedenfeiten, blijft de toestemming van het parket noodzakelijk.”

Dankzij deze afspraak kan de politie meer en vooral sneller aan de slag met de camerabeelden die ze heeft. Al kan het niet zo snel als wanneer de benadeelde dat zelf zou doen. “We mogen de beelden pas verspreiden als de normale opsporingsactiviteiten niets opleveren. We verspreiden geen beelden als de verdachte overeenkomt met een beeld uit onze fototheek of als het buurtonderzoek een nummerplaat oplevert. Als we de beelden op Facebook en Twitter hebben geplaatst, brengen we ook de benadeelde op de hoogte. Hij of zij kan de beelden dan legaal delen.”

“Het is een mooi en goed uitgewerkt initiatief”, zegt Pieterjan Van Leemputten, journalist bij Data News en expert in sociale media. “Dat de verspreiding van dergelijke beelden gebeurt in een gecontroleerde en professionele omgeving, is een goede evolutie. Mensen weten dat camera’s hen langs alle kanten in de gaten houden. Nu zien ze ook dat er met die beelden iets gebeurt. De verspreiding moet wel snel gebeuren. Vingerafdrukken of een nummerplaat zijn voor de opsporing belangrijker dan een bewakingscamera, want iets is niet altijd wat het lijkt. Maar als de politie het zelf doet, heeft ze een reden om aan de burger te vragen om het niet te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen