Gemeente in rep en roer door vissterfte, “maar dat is perfect normaal”

© wjn

De inwoners van Erembodegem maken zich zorgen over de staat van de vijver in natuurgebied De Gerstjens. “Tientallen dode vissen en nog amper water”, klinkt het op sociale media. Maar volgens de dienst leefmilieu is er geen reden tot paniek. “Het is een natuurlijke vijver. Daarom is het de bedoeling dat die tijdens de droogste periode grotendeels droog komt te staan.”

wjn

Verschillende ongeruste Erembodegemnaren trokken gisteren op de Facebookpagina ‘Ge Zejt Van Erembodegem As Ge...’ aan de alarmbel. “In de vijver van de Gerstjens is door de droogte bijna al het water weg. Zonde, want de vissen gaan dood en straks krijgen we er ook nog de geur bij.”

Het bericht, en de foto’s die kort nadien op de pagina verschenen, kregen veel commentaar. Volgens de ene ging het om een jaarlijks weerkerend fenomeen, volgens de andere was het nog nooit zo erg. CD&V-gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh merkte de post op en nam contact op met de dienst Leefmilieu.

Natuurlijk fenomeen

Diensthoofd Anneke Savoye formuleerde samen met een bioloog een duidelijk antwoord. “De vijver is volledig natuurlijk. Het is met andere woorden normaal dat hij na de zomer droog komt te staan. Dat is zelfs noodzakelijk voor de komst en het behoud van de dierengemeenschappen en de water- en moerasplanten die een natuurlijke vijver typeren. De vissen zijn er, ondanks het duidelijk aangegeven visverbod, illegaal uitgezet. Af en toe wordt de vijver afgevist en worden de gevangen vissen vrijgelaten in water dat wel voldoende diep én groot genoeg is. Het droog worden van de vijver is dus eigenlijk een goede zaak.”

De groendienst zal de dode vissen verwijderen om geurhinder tegen te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen