IN BEELD. Limburgse kinderen trekken terug naar school

Sommigen keken er al enkele weken naar uit, anderen vreesden de dag, maar toch is het vandaag zo ver: 1 september is aangebroken. Traditiegetrouw betekent dat voor de meeste leerlingen het begin van het nieuwe schooljaar. Wij trokken naar enkele Limburgse scholen om te kijken of er vooral vreugdevolle ontmoetingen waren of de nodige traantjes aan de schoolpoort.

Beringen

In VLS De Buiteling aan de Diestersesteenweg in Paal-Beringen werden zowat 500 leerlingen verwelkomd. Zij begonnen enthousiast aan hun eerste schooldag. Ook de kleuters van Hand in Hand wachtten keurig op de indeling van hun nieuwe klasje.

© RVH

© RVH

Bekijk hier alle foto’s van de eerste schooldag in Beringen.

Dilsen-Stokkem

De basisschool Het Maasland zorgde vandaag voor een extra veilige terugkeer van hun leerlingen. De ouderraad ging het pad op met borden om de ouders duidelijk te maken dat het Brammerstraatje bij het afzetten en ophalen van de kinderen een eenrichtingsstraat werd zodat iedereen zijn kinderen op een rustige, veilige manier aan de schoolpoort kon afzetten.

© JEFFREY GAENS

© JEFFREY GAENS

Bekijk hier alle foto’s van de eerste schooldag in Dilsen-Stokkem.

Lanklaar (Dilsen-Stokkem)

De eerste schooldag aan basisschool De Startbaan in Lanklaar, deelgemeente van Dilsen-Stokkem, verliep vlot. Juffrouw Karin Lemmens zeulde na twee maanden vakantie te voet naar school met de boekentas. Aan de schoolpoort was het een prettig weerzien van kinderen en ouders. “We hebben twee clowns uitgenodigd om de kleuters aan de schoolpoort te verwelkomen,” aldus directeur Danny Pass. Op de speelplaats van de lagere school hingen slingers en wapperden wimpels en ballonnen als verwelkoming. Alle medewerkers van de school hadden de school een flinke schoonmaakbeurt gegeven.

© MMD

© MMD

Bekijk hier alle foto’s.

Lommel

Heel wat hartverwarmende knuffels en kusjes op de eerste schooldag bij basisschool De Speling in Lommel.

© GVB

© GVB

Bekijk hier alle foto’s.

Genk

In basisschool Boxbergheide in Genk werden ouders en kinderen onthaald op koffie en fruitsap. Daarvoor zorgde het oudercomité. De leerkrachten en directeur Piet Anthonissen vormden gelijktijdig een erehaag waardoor de schoolgangers mochten uitwandelen. Herkenbaar waren ze alleszins. De leerkrachten in het groen en de leden van het oudercomité in het blauw.

© CN

© CN

Bekijk hier alle foto’s.

Heppen (Leopoldsburg)

De start van het nieuwe schooljaar zorgde voor extra drukte in het Heppense dorpscentrum. In het scholencomplex stroomden 350 leerlingen binnen voor de nieuwe start. De verbouwing van het voormalige klooster is ondertussen afgerond zodat daar vanaf nu twee volwaardige klaslokalen gehuisvest zijn. Door die uitbreiding zijn en nog een aantal zitjes op de schoolbanken vrij.

© SB

© SB

Bekijk hier alle foto’s.

Hechtel-Eksel

In de Gemeentelijke Basisschool van Eksel startte het nieuwe schooljaar met een heus feestje. Op de speelplaats kregen de kinderen al meteen een dansje aangeleerd door de leerkrachten terwijl de ouders mochten toekijken. Meteen werd het thema ‘Op weg met Victor Vriendelijk’ voorgesteld waarrond een heel schooljaar zal worden gewerkt. Hierin speelt verdraagzaamheid een belangrijke rol. Na dit groepsmoment gingen de kinderen naar hun klasjes.

© GVB

© GVB

Bekijk hier alle foto’s.

Tongeren

In GBS ‘Dol-fijn’ in Vreren en GBS ‘Tumuli’ in Koninksem werd de rode loper uitgerold voor de leerlingen. Ze kregen ook allemaal een polsbandje aangemeten met daarop de tekst: ‘Fijne start’. Straks wordt de eerste schooldag afgesloten met een dansje op de speelplaats. Onderwijsschepen Jos Schouterden is een kijkje komen nemen. Hij wenste alle kinderen een ideale leerkracht toe: “Iemand met wie je kan praten als je problemen hebt, iemand die je begrijpt en je thuissituatie kent, iemand die je op weg zet naar een beloftevolle toekomst”.

© DR

© DR

In GBS ‘De Herik’ in Henis en GBS ‘De Zevensprong’ in Piringen staat de eerste schooldag in het thema ‘Samen in zee’. De leerkrachten hebben zich uitgedost als matroos. De leerlingen worden buiten de schoolpoort onthaald. Ze mogen in een rubberbootje plaatsnemen en dan worden ze naar de speelplaats gesleept.

© DR

© DR

In basisschool Sint-Jan draait het vandaag rond het thema ‘We vliegen er in’. De school is omgetoverd tot luchthaven ‘Sint-Jan Airlines’. De leerkrachten hebben zich uitgedost als airhostess. De leerlingen worden onthaald via een ‘gate’. Ze ontvangen een ticket met hun klasbestemming. Hierna moeten ze door een metaaldetector. Aan de ingang worden hun ticket en bagage gecontroleerd.

© DR

© DR

In GBS ‘De Boomhut’ in Mal wordt de klok vandaag 100 jaar teruggedraaid. Een champetter zorgt aan de schoolpoort voor de veiligheid. De leerlingen moeten door een teletijdmachine stappen om binnen te geraken. De leerkrachten hebben zich in authentieke klederdracht gehuld ‘anno 1917’. De directeur hanteert een schoolbel en dreigt met ‘lijfstraffen’. In de klassen wordt vandaag met een lei gewerkt. Er staan oude volksspelen op het programma.

© DR

© DR

In de stedelijke basisschool De Moppies in Mopertingen ging vanmorgen om 8u50 het nieuwe schooljaar van start. De meeste kinderen werden op deze eerste schooldag tot op het speelplein gebracht door de ouders. “‘s Ochtends ontvangen wij onze leerlingen als mini-Mega Mindy’s, Supermannen en andere helden aan de schoolpoort. Want in elk van hun schuilt een superheld”, stelt directeur Guy Brepoels.

© JGE

© JGE

Bekijk hier alle foto’s.

Maasmechelen

In basisschool De Triangel in Mariaheide-Vucht (Maasmechelen) wapperden ballonnen om de leerlingen te verwelkomen. Heel wat ouders brachten hun kinderen tot voorbij de schoolpoort en gaven hun kapoen op de speelplaats een krachtige zoen. “Vandaag hebben we een buitenspeeldag”, zegt directrice Josiane Vranken. “Om die reden mogen de kinderen buiten spelen op grote springkastelen. Er zijn genoeg springkastelen om je op te vermaken.” De nieuwe leerlingen kregen een rondleiding door de gebouwen en over de speelplaats.

© MD

© MD

Bekijk hier alle foto’s.

Bree

Ook in Bree zijn de spandoeken met de tekst ‘Vakantie gedaan, kinderen op de baan’ de afgelopen weken weer in het straatbeeld verschenen. In lagere school De Boemerang was het deze ochtend alvast een drukte van jewelste. “Om onze nieuwe Boemerangers welkom te heten, hebben we speciaal voor hen een rode loper en een ballonnenboog geïnstalleerd”, aldus de juffen en meesters van de school. “Hartelijk welkom en een fijn schooljaar gewenst!”

© PABR

© PABR

Bekijk hier alle foto’s.

Nieuwerkerken

In de Vrije Basisschool van Kozen stond de eerste schooldag volledig in het teken van de nieuwe speelplaats. Die is helemaal klaar nu ook de basketbalpalen zijn geplaatst. De speelplaats werd officieel ingehuldigd door de directeur en de schepenen van sport en jeugd. Daarna leerde Shawn Mousseau van basketbalclub STBB de kinderen alvast mikken naar de ring. Ondertussen trakteerde de ouderraad alle aanwezigen op koffie, fruitsap en ontbijtkoeken.

© LE

© LE

Bekijk hier alle foto’s.

Overpelt

Basisschool De Linde is de grootste lagere school van Overpelt. Dit schooljaar werd gestart met 233 kleuters verdeeld over 12 klasjes. Daarbij ook Haspershoven en de Grachstraat. In de basisschool zijn 419 leerlingen goed voor 20 klasjes. Het tweede leerjaar springt er bovenuit met 4 klasjes. De eerste schooldag was een gezellige drukte met veel ouders en grootouders erbij op de vernieuwde speelplaats van de kleuterschool in de Vloeterstraat waar schoolhoofd Marina Van Hout de nieuwe kleuters verwelkomde aan de poort.

© PT

© PT

Bekijk hier alle foto’s.

Heusden-Zolder

Op het Sint Franciscuscollege was het vandaag een gezellige bedoening nu iedereen elkaar terugziet na twee maanden vakantie.

© ZB

© ZB

De Vrije Basisschool Berkenbos heeft als startquote: “Samen sleutelen aan een tof schooljaar”. Ouders werden uitgenodigd op de speelplaats en elke leerling kreeg een sleutel in papier.

© ZB

© ZB

Bekijk hier alle foto’s.

Hasselt

Aan het station van Hasselt was het drukker en levendiger dan anders maar het bleef relatief rustig. Op de Grote Markt nodigde het zomerzonnetje uit om straffe vakantieverhalen te vertellen.

© DJ

© DJ

© DJ

De Freinetschool ‘De Toverfluit’ in de Hasseltse Banneuxwijk bestaat 20 jaar en dat wordt dit schooljaar flink gevierd. De kleuters knutselden alvast mooie cijfers om het feest aan te zwengelen. Directeur Carine Smeets, zelf al 20 jaar op post, genoot mee.

© DJ

Kortessem

Bij De Dageraad werden de leerlingen verwend met een ontbijt bij de start van het nieuwe schooljaar. Directrice Driessens sprak de leerlingen kort toe. Het schooljaar is goed voorbereid door het gehele team. De directrice wenste alle leerlingen een fijn schooljaar toe.

© BJA

© BJA

Bekijk hier alle foto’s.

Riemst

Alleen maar vrolijke gezichten op de twee speelplaatsen van Gemeentelijke Basisschool de Klinker, Klein Lafeltstraat 2 in Riemst. Bij de kleutertjes hadden de juffen voor dag en dauw gezorgd voor een kleurrijke ontvangst van de 60 kleintjes met tientallen ballonnen op de speelplaats en een heuse ‘ballonnenboog’ aan de inkompoort. Daar hadden enkele jonge mama’s het moeilijker met het afscheid dan de kleuters zelf. In de aangrenzende lagere school werden de leerlingen verwelkomd op de tonen van Willy Sommers’ “Laat de zon in je hart…”. Onder het toeziend oog van tientallen ouders was het toch weer even wennen om na het eerste belsignaal keurig in de rij te gaan staan. Blijgezind en met opgeheven duim stapten ze nadien de klassen binnen.

© EVA

© EVA

Bekijk hier alle foto’s.

Voeren

Zo’n 900 kleuters en leerlingen uit de lagere en middelbare school trokken op 1 september opnieuw naar hun school. In ’s-Gravenvoeren biedt de Provincie Limburg (kleuterafdeling, basisschool, en middelbaar onderwijs) plaats aan 700 leerlingen. (Ook is er nog avondonderwijs). In de Provinciale wijkschool van Moelingen ( 26 kleuters) en Sint-Martens-Voeren (13 kleuters) en ook in ’s-Gravenvoeren worden de kleintjes door de ouders naar school gebracht. Ook op de Plank is er nog een Vrije Lagere School (Sint-Jozef) met kleuterafdeling, in het totaal met 106 leerlingen. En dan is er nog de Franstalige privéschool in Sint-Martens-Voeren waarvan de cijfers nog niet gekend zijn. Samen een zo’n 900 duizend leerlingen die ofwel door de ouders met de auto, met de lijnbussen, te voet of met de fiets naar school gaan. De oudere leerlingen van ’s-Gravenvoeren en uit de Nederlandse buurdorpen komen met de fiets. Een speciale dag was het voor Sara Peerboom van de Plank die jarig was en de schoolvriendjes mocht trakteren. Ook leraar muziek Jean Lorquet van de middelbare afdeling verjaart op 1 september. De Veiligheid is troef op en rond de campus. Voor de kleuters maakte de technische dienst van de PBS een nieuw kleurrijk en aangepast sanitair. Voor de oudere leerlingen wordt het alvast even wennen. Zij moesten tijdens de lessen afscheid namen van hun I-phone of tablet. De kinderen van de lagere school pakten uit met een dansje dat zij reeds voor de vakantie hadden ingestudeerd.

© NM

© NM

Bekijk hier alle foto’s.

Sint-Truiden

Basisschool Engelmanshoven-Gelinden heet vanaf nu ‘De Letterfant’. Uit de vele suggesties werd het voorstel van Mats en Vince Rega gekozen. De Letterfant verwelkomde op de eerste schooldag 111 kleuters, verdeeld over zes klasjes en acht klassen voor de 154 leerlingen van het lager onderwijs.

© JCR

© JCR

Bekijk hier alle foto’s.

Meeuwen-Gruitrode

In de wijkschool Wonderwijs Wijshagen werd de eerste schooldag ook een beetje een heuse dansdag. De kinderen waren erg blij om elkaar na twee maanden vakantie weer te zien. Sommigen kwamen de vakantie niet door zonder kwetsuur en stapten met een kruk de klas binnen. Alle leerlingen mochten zich eerst nog uitleven op dansmuziek terwijl de ouders genoten in het zonnetje, met een kop verse koffie. Voor de nieuwe directeur was het ook de eerste schooldag na zijn verhuis van de Gruitrodense school ‘Royke‘ naar het ‘Wonderwijs’.

© RDR

© RDR

Bekijk hier alle foto’s.

Halen

Met kleurrijke ballonnen en muziek verwelkomde basisschool Wegwijs de kinderen op de eerste schooldag van het nieuwe jaar. Ouders brachten kinderen op allerlei manieren naar school, onder meer met een traditionele bakfiets. De leerkrachten vingen de kinderen op, zodat iedereen bij de juiste groep terechtkwam.

© LW

© LW

Bekijk alle foto’s hier.

Diepenbeek

In Diepenbeek is het nieuwe schooljaar op een erg rustige manier gestart. De secundaire scholieren van de provinciale school kwamen druppelsgewijs toe. In de kleuter- en basisschool in Lutselus was er meteen animo maar toch ook weer netjes rijtjes vormen na de eerste ‘speeltijd’ van het nieuwe schooljaar.

© DJ

Bocholt

De GO-school basisschool De Brug start haar nieuwe schooljaar in een nieuwe school. Deze school telt dan ook heel wat nieuwe leerlingen. De kinderen werden ontvangen via de rode loper en maakten op het buitenplein met elkaar kennis. De leerkrachten ontvingen de leerlingen op een erg ludieke manier, wat met een voor een ontspannen sfeer zorgde.

© RDR

© RDR

Bekijk hier alle foto’s.

Opglabbeek

De Sint Lambertusschool in het centrum organiseert traditioneel een ontmoetingsmoment op de speelplaats. Met een welkomstwoord van de directrice, een dansje en ook een babbel werd de eerste schooldag aangevat. De chiro kwam de jongeren warm maken voor hun werking. De enthousiaste leiding zorgde ervoor dat de leerlingen, na sport en spel, met veel energie de klas binnenstapten.

© RDR

© RDR

Bekijk hier alle foto’s.

Tessenderlo

Vandaag werd Campus Russelberg in Tessenderlo belegerd door muizen. Geen grijze muizen, maar muizen in alle mogelijke kleuren. Op die manier wil de school leerlingen en leerkrachten aansporen om buiten de lijntjes te durven kleuren en het ondernemerschap te stimuleren. Dit schooljaar starten er 100 nieuwe leerlingen op een totaal van 377 en is er een gloednieuwe studierichting ‘7 Thuis- en bejaardenzorg FLEX en 7 Kinderzorg FLEX’. 9 leerlingen gaan op een flexibele en zelfstandige manier aan de slag in de thuis- en bejaardenzorg of de kinderzorg, om zo perfect voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt.

© MG

© MG

Bekijk hier alle beelden.

Herk-de-Stad

Aan de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad werden vanochtend de leerlingen van drie scholen verwelkomd. Basisschool Sint-Martinus zit er naast de school voor buitengewoon lager onderwijs De Olm. De twee zitten er naast campus Ursula, waar de leerlingen van de eerste twee jaren van de Sint-Martinusscholen in twee stappen werden ontvangen.

© LW

© LW

Bekijk hier alle beelden.

Heers

Veel nieuwe gezichtjes én een nieuwe directeur deze morgen in basisschool De Bilter in Heers. Ingrid Vangrootloon vervangt er Alberte Gijsen die weer de klas in wou. Met zakdoekengezwaai en muziek gaf juf Ingrid op de speelplaats de aftrap van een nieuwe schooljaar. In de namiddag volgt er nog een minifestival, compleet met muziek, dans, photobooth en eigen polsbandjes voor de kinderen om het festivalgevoel nog wat te rekken.

© FM

© FM

Bekijk hier alle foto’s.

Ham

In basisschool De Sterre in Kwaadmechelen werden de ouders die hun kinderen aan de schoolpoort kwamen afzetten onthaald met een lekkere koffie die hen werd aangeboden door het oudercomité. Op de speelplaats ging het er ondertussen gezellig aan toe terwijl de vakantieherinneringen werden opgehaald.

© DIMA

© DIMA

Bekijk hier alle foto’s.

Lummen

De parking op het Gemeenteplein was vrijdagochtend goedgevuld. De nieuwe directeur Robin De Ridder van De Wegwijzer verwelkomde 137 kleuters, 234 leerlingen van de lagere school en heel wat ouders op de eerste schooldag.

© KLU

© KLU

Bekijk hier alle foto’s.

© HBVL

Ook jullie stuurden al massaal jullie favoriete foto van de eerste schooldag van jullie oogappels naar ons. Je kan alle foto’s hier bekijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer