© REUTERS

Huilende tiener met bommengordel “werd gekidnapt en gedwongen door IS”

Na de moordende aanslag van een tiener op een trouwfeest in Turkije, bleek ook een jongen met een bommengordel in Irak in de ban van IS. De jongen van 12 jaar zou echter gekidnapt zijn door jihadisten en niet uit vrije wil een aanslag hebben beraamd.

jva

Het incident met de tiener deed zich voor in Kirkuk, slecht enkele uren na een bomaanval op een sjiitische moskee in de Iraakse stad. Op onthutsende videobeelden is te zien hoe de politie een 12-jarige jongen op straat arresteert. Onder zijn voetbaltruitje van FC Barcelona draagt hij een bommengordel, die wordt verwijderd en tijdens een gecontroleerde explosie tot ontploffing gebracht.

De jongen huilt op de beelden, wat doet vermoeden dat hij opgelucht is dat hij aan erger is ontsnapt. “In de ondervragingen beweert de jongen dat hij door gemaskerde mannen werd gekidnapt, zij zouden hem de bommengordel hebben aangedaan en hem vervolgens op pad hebben gestuurd,” bevestigt nu het hoofd van de inlichtingsdiensten Chato Fadhil Humadi. De tiener zou gevlucht zijn uit Mosul, de tweede grootste stad van Irak die nog steeds onder controle van IS staat.

De arrestatie van de jongen kwam er nog geen 24 uur nadat een tiener in Turkije minstens 51 mensen doodde en 100 anderen verwondde bij een zelfmoordaanslag op een trouwfeest.

© REUTERS

VIDEO. Tiener loopt met bommengordel onder FC Barcelona-truitje over straat

© REUTERS

Het nieuws dat de dodelijke bomaanslag in Turkije het werk was van een jongen tussen 12 en 14 jaar oud, zorgde voor heel wat verontwaardiging. Maar die tiener was lang niet de enige die in de greep is van IS. Afgelopen weekend werd in Kirkuk in Irak een aanslag verijdeld nadat een jongen van 12 met een bommengordel rond zijn middel werd gearresteerd.

Van de arrestatie werden videobeelden gemaakt. Daarop is te zien hoe veiligheidsdiensten een bommengordel van de jongeman afnemen. Op het moment dat hij werd gevangen, barstte de tiener in tranen uit. De jongen liep door de straten van Kirkuk met een voetbaltruitje van FC Barcelona.

De bommengordel werd nadien tijdens een gecontroleerde explosie tot ontploffing gebracht.

Het is nog niet duidelijk of de tiener de aanval ook zelf wilde uitvoeren of dat hij hiertoe gedwongen werd door terreurgroep IS.

Aanslag op trouwfeest

De arrestatie van de jongen komt er nog geen 24 uur nadat een tiener in Turkije minstens 54 mensen doodde en 100 anderen verwondde bij een zelfmoordaanslag op een trouwfeest.

In Kirkuk zelf kwamen zondag nog 3 mensen om het leven bij twee andere zelfmoordaanslagen.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

IS traint volgende generatie

© hbvl

© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In Kirkuk, in het noorden van Irak, heeft de politie zondag net op tijd een jongen van 12 jaar ontdaan van een bommengordel vóór hij die tot ontploffing ging brengen. Voor de zelfverklaarde Islamitische Staat is dat geen nieuwe werkwijze: de terreurbeweging zou in Syrië en Irak zo’n 1.500 ‘Welpen van het Kalifaat’ hebben.

De beelden van de jongen die in Kirkuk van zijn bommengordel wordt ontdaan, zijn de wereld rondgegaan. Bij zijn ondervraging zei de jongen dat hij ontvoerd was door gemaskerde mannen die hem de bommengordel hadden omgedaan en op pad gestuurd voor een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee. Kirkuk ligt in Iraaks Koerdistan, een regio die aan de controle van Bagdad ontsnapt en eigenlijk autonoom bestuurd wordt door de Koerden. Op het filmpje is trouwens geen Arabisch te horen, maar Koerdisch.

In Turkije is ondertussen wel twijfel gerezen over wie verantwoordelijk is voor de aanslag zaterdag op een trouwfeest in Gaziantep, waarbij minstens 54 mensen zijn omgekomen. President Erdogan had zondag nog een “jongere tussen 12 en 14 jaar” en “waarschijnlijk” terreurorganisatie Islamitische Staat met de vinger gewezen. “Wij weten hoegenaamd niet wie de daders zijn van deze aanslag”, zei premier Binali Yildirim echter gisteravond. De balans van de aanslag is in ieder geval zwaar: bijna de helft van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen jonger dan veertien. Volgens de Turkse krant Hürriyet zou op beelden van bewakingscamera’s te zien zijn hoe twee mannen vlak na de aanslag wegvluchtten. De Turkse politie onderzoekt of die twee de jonge zelfmoordenaar tot aan het trouwfeest hebben gebracht, en in welke mate ze betrokken zijn.

Geïndoctrineerd

Het fenomeen van kindsoldaten is natuurlijk niet nieuw, en ook Islamitische Staat heeft al een traditie in het gebruik van tieners en kinderen. Regelmatig post IS propagandafilmpjes over de ‘Welpen van het kalifaat’ waar de training te zien is van jonge rekruten, gaande van tieners tot jongetjes die nauwelijks de kleuterleeftijd ontgroeid zijn. Ze worden getraind in gevechtstechnieken en gevechtssporten, het monteren en hanteren van vuurwapens, het maken van boobytraps, het bedienen van een bommengordel, en het uitvoeren van executies.

Volgens een studie van het ‘Combating Terrorism Center’ van de Amerikaanse militaire academie West Point zijn tussen januari 2015 en januari 2016 89 minderjarigen omgekomen als strijder of zelfmoordterrorist voor IS. Er is ook een duidelijke stijgende lijn: in januari 2015 werden drie minderjarige zelfmoordterroristen ingezet, in januari 2016 waren het er tien.

Islamitische Staat zou naar schatting zo’n 1.500 minderjarige strijders hebben in Irak en Syrië. Daar zijn kinderen bij van buitenlandse jihadisten, van binnenlandse strijders en weeskinderen die zich hebben aangesloten bij de terreurgroep omdat die hen een ‘thuis’ en een inkomen biedt. Bij de jonge strijders zouden ook vrij veel jezidische jongens zijn, die na hun ontvoering door IS geïndoctrineerd zijn. Medio 2014 vermoordde IS duizenden jezidi’s - een religieuze minderheid - die gevlucht waren naar het Sinjar-gebergte. De mannen werden gedood, vrouwen en kinderen gevangengenomen en vaak als slaven verhandeld. Velen kwamen ook om van ontbering.

Jihadi-bruiden

In zijn jongste rapport over de terreurdreiging waarschuwt Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de lidstaten van de Europese Unie, uitdrukkelijk voor de “volgende generatie IS-strijders” die nu door de terreurgroep worden opgeleid. De eerste filmpjes over de opleiding van kinderen werden door IS gepost in 2014. De kinderen van acht tot tien die daarin te zien waren zijn intussen twee jaar ouder en zo zwaar door IS geïndoctrineerd dat de onderzoekers vrezen dat ze ook na het definitief verslaan van IS een gevaar zullen blijven vormen.

Bovendien wordt gevreesd dat het aantal geboortes in het kalifaat zal toenemen omdat er ook steeds meer vrouwen naar het IS-gebied reizen om ‘jihadi-bruid’ te worden. Als hun echtgenoot gedood wordt in de strijd, worden ze opnieuw uitgehuwelijkt zodat ze kinderen kunnen blijven baren. Er wordt geschat dat er momenteel zo’n 31.000 vrouwen in het kalifaat zwanger zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer