Dertig jaar Clouseau: 20 feiten die enkel de echte fans al wisten

© BELGA

Clouseau. Wanneer die naam valt, blijf je in de achtergrond de gillende meisjes horen. Daardoor lijkt het alsof ze nooit verouderen. Maar schijn bedriegt. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat Clouseau doorbrak in Vlaanderen. Nog gauw voor de concertreeks 'Clouseau 30' losbreekt, een lijst van twintig Clouseau-weetjes.

pom

OPROEP. Was jij bij het legendarische Clouseau-concert in Kessel-lo in 1989 of herken jij een van de meisjes op de eerste rijen?

1. Nummer één

“Anne” was de eerste single waarmee Clouseau op nummer één geraakte in de Ultratop. Dat was op 6 mei 1989. In 1988 haalden ze hun eerste notering in de Ultratop met “Alleen met jou”.

© BELGA

2. Songfestival

Clouseau was tweemaal betrokken bij een editie van het Songfestival. In 1989 werden ze met “Anne” tweede in de Belgische voorselecties voor het Songfestival. Ingeborg won toen met “Door de wind”. In 1991 stuurde de VRT Clouseau rechtstreeks naar het Songfestival in Rome me “Geef het op”.

3. In het Engels

Het is vandaag bijna vergeten maar Clouseau bracht internationaal drie Engelstalige singels uit. “Clouse Encounters” (de vertaling van “Daar gaat ze”) sloeg het best aan.

4. Geen Nobelprijs

Clouseau haalde met vier singles de eerste plaats in de Ultratop. Dat was met “Anne”, “Daar gaat ze”, “Vliegtuig” en “Vonken en vuur”. Verrassend: “Nobelprijs” is blijven steken op de tweede plaats.

5. Eerste bezetting

Clouseau bestond aanvankelijk uit 5 leden. Naast de broers Koen en Kris Wauters, waren er nog drummer Bob Savenberg, bassist Karel Theys en gitarist Tjenne Berghmans. Bob Savenberg verliet in 1996 Clouseau, daarna werd hij manager van onder andere Vanda Vanda en Natalia. Karel Theys moest al in 1991 Clouseau verlaten. Hij werd nog bassist bij Kloot Per W en bij de Lama’s. Vandaag is hij vooral vertaler. Tjenne Berghmans werd één dag voor de lancering van het album “Ofzo?” uit de groep gezet.

© BERT DE DEKEN

6. Broes en zussen

De boertjes Wauters komen uit een gezin met zes kinderen. Er zijn vier zonen en twee dochters. Dochter Veerle was de eerste zangeres van Clouseau. In mei dit jaar kwam zij nog eens meezingen met broer Kris op de broer- en zusdag in Bobbejaanland.

7. Liefdesliedjes

Clouseau, dat zijn liefdesliedjes. Dat lees je ook van de titels af. Zeven Clouseau-nummer hebben “liefde” of “lief” in de titel. Kent u ze?

8. Zomerhits

Clouseau scoorde acht prijzen in de Radio 2 Zomerhits. Waaronder vier keer de prijs voor “Beste Nederlandstalig Liedje”.

9. Familie

Koen Wauters is niet alleen een populaire presentator op VTM. Hij heeft ook nog eens negen seizoenen de begingeneriek van “Familie” ingezongen.

© Photo News

10. Racen

Het is bekend: Koen en Kris Wauters zijn fanaten van het racecircuit. Koen Wauters naam twaalfmaal deel aan Parijs-Dakar. Daarvan heeft hij er tien uitgereden.

11. Sportpaleizen

Clouseau speelde 13 keren een reeks eindejaarsconcerten in het Sportpaleis van Antwerpen. Goed voor alles samen bijna 120 concerten.

12. Studioalbums

Clouseau maakte veertien studioalbums. In 1989 verscheen de eerste: “ Hoezo”.

13. Ontgoocheld

In 1991 nam Clouseau deel aan het Songfestival in Rome. De natie was ervan overtuigd dat Clouseau zou winnen. Europa kende Clouseau een ontgoochelende 16de plaats toe.

© gvdv

14. Jarig

Je ziet het niet zo goed aan hem maar Koen Wauters wordt straks op 17 september 50 jaar.

15. Singles

Volgens de officiële lijst van de Ultratop bracht Clouseau in de voorbije dertig jaar niet minder dan 62 singles uit. Te beginnen met “Brandweer” in 1987.

16. Catalogus

De volledig Couseau-catalogus telt 180 liedjes. De Engelstalige meegerekend.

17. Grootste Belg

In 2004 ging de natie op zoek naar de Grootste Belg. Uiteindelijk ging die eer naar Pater Damiaan. Koen Wauters strandde op de 182ste plaats.

18. Fans

In 2007 deed Clouseau de zoveelste reeks eindejaarsconcerten in het Sportpaleis. Die editie traden ze maar liefst 18 maal op. Toen kwamen 251.835 fans naar de concerten kijken. Nooit eerder noch later zou Clouseau op zo’n korte periode zoveel fans bereiken.

19. Rijk

Volgens de site derijktsebelgen.be heeft Kris Wauters een vermogen van 3.148.575 euro. Daarmee staat hij op de 591ste plaats in de ranglijst.

20. Rijk (bis)

Volgens de site derijkstebelgen.be heeft Koen Wauters een vermogen van 8.797.103 euro. Daarmee staat hij op de 577ste plaats in de ranglijst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen