Direct naar artikelinhoud

Engelse gevangenissen gaan moslimextremisten isoleren

'Culturele gevoeligheid' van cipiers zorgt ervoor dat ze zich (al té) politiek correct gaan gedragen

Het Britse ministerie van Justitie gaat staatsgevaarlijke moslimextremisten in gevangenissen isoleren. Met deze maatregel wil het radicalisering tegengaan. Onlangs openbaarde een klokkenluider dat 's lands best beveiligde gevangenis op "een trainingskamp voor jihadisten" is gaan lijken. Uit een net gepubliceerd rapport van een oud-gevangenisdirecteur staat dat politiek correct optreden van cipiers onbedoeld bijdraagt aan radicalisering.

De Conservatieve bewindsvrouw Elizabeth Truss wil dat er meer wordt gedaan om de verspreiding van de radicale ideologie te voorkomen. Het apart zetten van leidinggevende extremisten is daarbij de meest in het oog springende maatregel. Ter inspiratie hebben de Britse justitiemedewerkers een bezoek gebracht aan de 'terroristische afdeling' in de Rotterdamse Schie-gevangenis. 

Het voorstel vloeit voort uit een rapport waarin staat dat islamitische radicalen profiteren van de 'culturele gevoeligheid' bij het personeel waar het gaat om religieuze zaken. Uit angst voor het verwijt islamofobisch of racistisch te zijn fouilleren ze niet als gevangenen religieuze kledij dragen en laten ze toezicht achterwege bij het gezamenlijke bidden. Extremistische lectuur is aanwezig in de gevangenisbibliotheken en radicale geluiden worden genegeerd.

De publicatie komt kort na de veroordeling van 's lands bekendste haatzaaier Anjem Choudary. De voormalige advocaat is in verband gebracht met de voorbereiding van vijftien terroristische complotten. Liefst 500 van de 850 Britse jihadisten die zich bij IS hebben aangesloten zijn door hem beïnvloed. De politie had hem allang willen arresteren, maar de geheime dienst MI5 heeft dat altijd afgehouden omdat hij belangrijk was voor lopende onderzoeken.

Anjem Choudary.

De kans bestaat dat Choudary naar Belmarsh in Zuidoost-Londen wordt gestuurd, de best bewaakte gevangenis van het land. Tegenover The Evening Standard heeft een ex-gedetineerde, een moslim die een straf heeft uitgezeten voor bankfraude, gezegd dat de jihadistische groep 'the Akhi' - arabisch voor 'de broeders' - zo ongeveer de halve gevangenis bestiert. De gevangenisleiding, cipiers en imams zouden machteloos staan.

Volgens de 27-jarige klokkenluider zat hij op een vleugel met 200 andere gevangenen, van wie de helft moslims. Een twintigtal extremisten maakte de dienst uit, verklaarde hij. "Door andere gevangenen werden ze als beroemdheden behandeld. Onder hen zat de man die in 2007 een bom wilde laten ontploffen op het vliegveld van Glasgow. Ze zijn intelligent, erudiet en spreken zacht (...) Ze behandelden je als broeder, gaven eten, sigaretten en steun."

Uit angst voor het verwijt islamofobisch of racistisch te zijn, durft het gevangenispersoneel niet zo streng op te treden als zou moeten

Schandalen

De politieke correctheid waarvan het rapport gewag maakt, staat niet op zichtzelf. Onlangs concludeerde oud-minister Eric Pickles in een rapport dat de kiescommissie om dezelfde reden geen actie heeft willen ondernemen tegen stemfraude in moslimgemeenschappen. Het onderzoek kwam na een kiesschandaal in de Londense wijk Tower Hamlets, waar burgemeester Lutfur Rahman door een rechter uit zijn ambt is gezet.

Het thema speelde ook een rol bij misbruikschandalen in Rotherham waar instanties als de politie en sociaal werk een oogje toeknepen toen loverboys van veelal Pakistaanse origine blanke minderjarige meisjes als seksobject gebruikten. De betrokken autoriteiten, zo schreef rapporteur Louise Casey, "hadden niet genoeg vertrouwen om deze moeilijke zaak aan te pakken uit angst voor racist te worden uitgemaakt of de cohesie in de gemeenschap aan te tasten".