Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

"Politie Antwerpen verdraait de feiten": getuige filmt incident in Borgerhout

Een buurtbewoner maakte videobeelden bij de politie-interventie in Borgerhout van gisteravond.Beeld rv

Een getuige van het incident op de Turnhoutsebaan in Borgerhout geeft een andere versie van de feiten dan die van politie en burgemeester De Wever (N-VA). "Op mijn beelden zie je dat de mensen op afstand stonden en niet tussenkomen bij de arrestatie." U kan de beelden bekijken onderaan dit artikel.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de aanval op politieagenten, gisteren bij de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Hij noemt het "ronduit van het laagste gedrag". "Ik vind dat eigenlijk onbegrijpelijk," zegt De Wever, "hoe zo'n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren."

Gisteravond werden twee agenten van de Antwerpse lokale politie in Borgerhout aangevallen toen ze de bestuurster van een auto wilden controleren, die eerder vanwege haar rijgedrag was gespot door militairen. 

Volgens de politie omsingelden enkele tientallen jongeren de agenten en kregen die een rake klappen en trappen. Nog volgens de politie deden toegesnelde ploegen deden de menigte uiteenstuiven. De Wever verwacht nu "een helder signaal vanuit de buurt".

"Mensen hielden afstand"

Assia Missaoui (29) vierde die avond het offerfeest bij haar ouders op de Turnhoutsebaan en kon vanuit hun appartement het incident filmen met haar telefoon. Zij vindt dat de versie van politie en burgemeester de waarheid onrecht aandoet. 

"Ze verdraaien de feiten", zegt Missaoui, "Ze zeggen dat tientallen jongeren hen omsingelen, maar in werkelijkheid hielden mensen afstand en is de arrestatie gebeurd zonder dat er iemand tussenkomt. Mocht er al sprake zijn van geweld, dan is het niet te zien op mijn beelden."

Af en toe zijn de agenten en de gearresteerde buiten beeld. Wat daar gebeurd is, weet Missaoui niet. Wouter Bruyns, woordvoerder van Politie Antwerpen, benadrukt bovendien dat de belangrijkste feiten zich net iets eerder afspeelden.

"Onze fietspatrouille had de grootste moeite om de auto tot stilstand te brengen", zegt Bruyns. "De dame in kwestie weigerde uit te stappen, was weerspannig en begon te krijsen. Op dat moment zijn onze agenten belaagd en geschopt door enkelingen die daarna weer even snel in de massa verdwenen."

De woordvoerder van Politie Antwerpen benadrukt dat het inderdaad een genuanceerd verhaal is

"Het is alleszins een stuk genuanceerder dan de versie die de Antwerpse overheid verspreidt", zegt Missaoui nog. Op haar beelden is bijvoorbeeld te zien hoe iemand tegen de fiets van een van de agenten schopt, maar ook dat een andere voorbijganger die fiets weer recht zet. Bruyns benadrukt dat het inderdaad een genuanceerd verhaal is, maar dat de beelden zeker niet het volledige verhaal vertellen en dat er onderzoek loopt om te achterhalen wat er precies gebeurd is.

"Mij stoort het dat de Borgerhoutse jongeren worden voorgesteld als losgeslagen wild, terwijl dat absoluut niet zo is", zegt Missaoui. "De gemoederen waren niet verhit."

"Nefaste uitspraken"

Missaoui linkt het aan de uitspraken van burgemeester Bart De Wever eerder deze week in Gazet van Antwerpen. Toen zei hij: "Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout kom je op een avond gemakkelijk twintig mannen van dat type tegen." 

"Dat soort uitspraken is nefast voor alle positieve projecten in deze buurt", zegt Missaoui. "Als je dan nu ziet hoe ze dit incident framen in het licht van de uitspraken van De Wever, dan vind ik dat gevaarlijk."

Het is niet het eerste incident waarin de politie van Antwerpen meldt dat ze door jongeren worden aangevallen. Eind juni waren er verschillende incidenten. Het stadsbestuur ging toen niet in op een uitnodiging van de bewoners voor een buurtoverleg.