© HBvL

“Uw spaarboekje is vooral een verliesboekje”

Dat de banken niet vies zijn van hier en daar een handigheidje of een goocheltrucje, daar kijken we al lang niet meer van op. Het achterpoortje dat KBC heeft gevonden om af te geraken van de gegarandeerde minimumrente op de spaarboekjes van een aantal zakelijke klanten staat weliswaar ver van de financiële alchemie waarmee vorig decennium ei zo na het wereldwijde financiële systeem naar de verdoemenis werd geholpen, maar haalt op vlak van creativiteit toch een mooie score.

Guido Cloostermans

Om onder de gegarandeerde rente van 0,11 procent uit te komen, vormde KBC twee gereglementeerde spaarrekeningen om tot een niet-gereglementeerde spaarrekening. Een niet-gereglementeerde spaarrekening valt niet onder de fiscale vrijstelling en ontsnapt aan de verplichte minimumrente. Veel financiële spitstechnologie was daar niet voor nodig. Bovendien is, in theorie althans, hetzelfde mogelijk bij spaarboekjes van particulieren. Neen, plannen in die zin zijn er niet. Maar wat niet is, kan nog komen.

Dat de banken van de minimumrente af willen, is geen geheim. Er zijn daar zelfs goede argumenten voor te vinden. Als de banken hun geld beleggen, moeten ze er immers voor betalen.

Toch hebben die argumenten ook iets pervers. De vier Belgische grootbanken pakken immers jaar na jaar uit met mooie cijfers. Vorig jaar maakten ze samen 5,8 miljard euro winst. KBC boekte in 2015 een winst van 2,6 miljard, een stijging 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. BNP Paribas Fortis realiseerde een winst van 1,6 miljard, ING hield 1,1 miljard over en Belfius kon 506 miljoen opzijzetten.

Dat de banken goede cijfers voorleggen, is alleen maar toe te juichen. Dat een aantal banken zijn aandeelhouders in de watten legt terwijl de spaarders hun centen zien smelten als sneeuw voor de zon, is dat niet. Test-Aankoop berekende gisteren dat het uitbetalen van de 0,11 procent rente KBC amper 44 miljoen euro kost. Peanuts, in het licht van de resultaten.

Minister van Financiën Van Overtveldt gaat alvast onderzoeken hoe de minimumrente gewaarborgd kan blijven. Hopelijk houdt hij het been stijf. De logische volgende stap, een negatieve rente, is al helemaal niet realistisch. Volgens een recente bevraging zouden twee op de drie spaarders dan hun rekening volledig leeghalen.

De discussie over de minimumrente heeft hoe dan ook iets symbolisch. Het geeft de spaarder de indruk dat hij geen verlies lijdt. Dat is natuurlijk een illusie. Wie vandaag 1.000 euro heeft op een spaarboekje, krijgt daar 1,10 euro rente voor. Dat is lang niet voldoende om de inflatie te compenseren. Uw spaarboekje is dus vooral een verliesboekje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer