Wase hoofdstad speelt hoofdrol in verfilming toproman

© vvp

© vvp

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De verfilming van Sprakeloos, de bestseller van de Sint-Niklase schrijver Tom Lanoye, komt op kruissnelheid. Gisteren was de hoofdrol weggelegd voor Sint-Niklaas, waar het pakkende verhaal zich afspeelt. Ruim honderd (lokale) figuranten kwamen opdagen voor de opnames in de Wase hoofdstad.

PIETER VAN VAERENBERGH

De Casino in de Stationsstraat is normaal gesloten op maandag, maar maandag liep er een pak volk rond voor de opnames van Sprakeloos. Ook schrijver Tom Lanoye zelf bracht een setbezoek.

“Het boek gaat over mijn overleden moeder en speelt zich grotendeels af in het Sint-Niklaas van enkele decennia geleden”, aldus Lanoye. “Mijn inbreng voor deze verfilming vond vooral plaats in de beginfase, maar ik kom graag een kijkje nemen tijdens deze opnames. Het is vreemd om hier rond te lopen, want sommige figuranten hebben nog samen met mijn moeder op de planken gestaan. Ik ben wel blij dat de filmmakers beslist hebben om Sint-Niklaas ook een grote rol te geven. Zo waren er eerder al nachtopnames op de Grote Markt. Actrice Viviane De Muynck, die de rol van mijn moeder neerzet, doet dat trouwens voortreffelijk.”

Niet alleen het decor is belangrijk, ook de taal speelt een grote rol. Om er zeker van te zijn dat de acteurs de juiste dialectklanken gebruiken, worden er twee Sint-Niklase taalcoaches ingezet.

“Sommige acteurs zijn snel weg met het Sint-Niklase dialect, anderen hebben er iets meer moeite mee”, lacht Jean Grisar. “Zo is de speciale a-klank heel typerend voor onze regio. Ik ben zo veel mogelijk bij de opnames aanwezig, puur om op de taal te letten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen