Nieuwe gaspijp honderd jaar na eerste gasaanval: “Dit was te mooi om te laten liggen”

© Koen Broos, vrt

© VRT

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

0p de plek waar honderd jaar geleden de eerste gasaanval plaatsvond, werd een nieuwe gaspijplijn gelegd. Archeologen mochten er eerst hun werk doen en Arnout Hauben volgde in hun spoor om de tv-reeks ‘Ten oorlog: Onder Vlaamse Velden’ te maken.

THIJS PATTYN

In Langemark startten in april de graafwerken voor de aanleg van een nieuwe gaspijplijn van acht kilometer lang die de Vlaamse velden doorkruist. Arnout Hauben mocht onder begeleiding van archeologen een kijkje nemen in de historische grond. Hauben is bekend van de reeks ‘Ten oorlog’, waarin hij de frontlijn van Nieuwpoort tot Gallipoli bewandelde.

“Na me meer dan vier jaar in WO I en WO II te hebben vastgebeten, was ik er rotsvast van overtuigd: voor mij geen oorlog meer”, zegt Hauben. “Al die verhalen over geweld en ondraaglijk leed kruipen niet in de koude kleren. Maar een telefoontje van archeoloog Simon Verdegem in oktober vorig jaar deed me van mening veranderen. Of ik een programma wilde maken over de archeologische opgravingen in Langemark? Onder de aarde lagen al honderd jaar verhalen over dood en verwoesting, over hoop en wanhoop, over leven en overleven, in onvoorstelbare omstandigheden. Die verhalen wilden ze opgraven. Ik wist meteen: dit is een unieke kans, dit is te mooi om te laten liggen. Het werd een ervaring die me diep heeft geraakt, en die me toch op een andere manier naar WO I heeft doen kijken.”

Onder meer de Rode Draak bij Pilkem en de Steenbeek komen aan bod. De opgravingen legden niet alleen wapens en munitie bloot, maar ook loopgraven, schuilplaatsen, alledaagse gebruiksvoorwerpen en menselijke resten. Tussen de opgravingswerken door praatte Arnout met de omwonenden langs het gastraject, voor wie WO I nog altijd deel uitmaakt van de dagelijkse realiteit.

De reeks ‘Ten oorlog special: onder Vlaamse velden’ start vanaf 29 augustus om 21.15 uur op Eén. Tegelijk verschijnt het boek ‘Onder Vlaamse velden. Op zoek naar sporen van WO I’ .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen