Direct naar artikelinhoud
Update

Noord-Korea stelt "vernietigende" waterstofbom voor

Noord-Korea stelt "vernietigende" waterstofbom voor
Beeld reuters

Noord-Koreaanse nucleaire wetenschappers hebben volgens het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA een nieuwe waterstofbom gebouwd, die met intercontinentale raketten afgevuurd kan worden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft vandaag tijdens een bezoek aan een fabriek voor nucleaire wapens de technologische doorbraak geloofd. Hij is "trots op de onbedwingbare kracht van de Noord-Koreaanse strijdkrachten". Op de foto's is Kim Jong Un te zien met de vermoedelijke kernkop. 

Volgens de officiële bron zou de springkracht van het nieuwe wapen kunnen variëren van tien kiloton tot meerdere honderden kiloton. De beweringen zijn nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De springkracht van een waterstofbom is vele malen groter dan die van een "normale" atoombom.

Alle onderdelen van de bom zouden daarenboven volgens het persagentschap van Noord-Koreaanse makelij zijn. Noord-Korea is met andere woorden niet van andere landen afhankelijk om nog veel meer van deze bommen te bouwen. 

In januari 2016 had Pyongyang al eens gezegd dat ze tests hadden uitgevoerd met een waterstofbom, maar experts betwijfelden dat toen.

(lees verder onder de foto)

Noord-Korea stelt "vernietigende" waterstofbom voor
Beeld reuters

Reactie Witte Huis en Japan

Ondertussen hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe als reactie vanochtend in een telefonisch onderhoud afgesproken om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. 

"We zijn het er volledig over eens dat we nauwgezet met elkaar en met Zuid-Korea moeten afstemmen en nauw moeten samenwerken met de internationale gemeenschap, om de druk op Noord-Korea te verhogen en het land te dwingen zijn beleid te wijzigen", aldus Abe.

Het was het derde telefoongesprek tussen Abe en Trump sinds Pyongyang dinsdag een raket afvuurde die over Japan vloog.

Reactie Witte Huis en Japan
Beeld reuters