© AFP

Superman Angel Lopez overklast tegenstand ook in Sierra Nevada, Froome houdt makkelijk stand

Miguel Ángel López heeft de korte, maar zware Vuelta-bergrit in de Sierra Nevada op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Astana kroonde zich zo tot dé man van de tweede Vuelta-week. Woensdag won Angel Lopez immers ook al een bergetappe. Hij stijgt in het klassement naar de zesde plaats. Chris Froome overleefde andermaal een resem aanvallen van Contador en Nibali en diepte zijn voorsprong in het klassement nog een beetje uit.

md

Na de spectaculaire bergrit van zaterdag (gewonnen door Majka), moest er zondag opnieuw flink geklommen worden in de Vuelta. Een korte etappe van amper 129 kilometer naar de Sierra Nevada. Met de Alto de Hazallanas halfweg koers en de loodzware tweeling Alto de Purche/Alto Hoya de la Mora in Monachil, Sierra Nevada: samen goed voor 28,4 kilometer aan 5,9 procent.

Na een nerveus begin in de heuvelachtige openingskilometers slaagden acht renners erin om een noemenswaardige bonus bij elkaar te fietsen. Daarbij onze landgenoten Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac), Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Sander Armée (Lotto-Soudal) en groene trui Matteo Trentin (Quick Step Floors). De Italiaan pakte uiteraard de volle buit aan de tussensprint, maar zou aan de finish zijn puntentrui kwijtspelen aan Froome.

Op de Alto de Hazallanas moesten de sprinters Trentin, Theuns en Van Asbroeck eraf, Sander Armée was de enige van de koplopers die de Fransman Stéphane Rossetto (Cofidis, Solutions Crédits) kon volgen. En de 31-jarige Belg deed meer dan Rossetto volgen, hij reed hem er gewoon af. Armée kwam als eerste boven op de col van eerste categorie en ging solo op zoek naar eeuwige glorie.

Helaas voor Armée hielden in de achtergrond de grote kanonnen de benen niet stil. Romain Bardet, Steven Kruijswijk en Adam Yates vlogen op en over onze landgenoot in de eerste kilometers van de Alto del Purche (de eerste helling van het slotduo: 8,5 km aan 8%). Adam Yates bleek voorin de sterkste van het trio en liet zijn kameraden achter. In het peloton toonde Alberto Contador zich andermaal de meest ondernemende. De afscheidnemende kampioen nam Miguel Ángel López (Astana Pro Team) mee in zijn zog richting Sierra Nevada.

Op de slotklim Alto Hoya de la Mora vormde zich zo achter koploper Adam Yates (voorsprong van 1 minuut) een kwartet achtervolgers: Contador, Angel Lopez, Bardet en Kruijswijk. In het uitgedunde peloton van rode trui Froome ging het niet snel genoeg voor Thomas De Gendt, die in zijn eentje op zoek ging naar Contador en co. Een moedige poging, maar helaas tevergeefs. Ook Vincenzo Nibali deelde een bescheiden prikje uit op de slotklim, maar moest met lede ogen aanzien hoe Froome schijnbaar spelenderwijs door de beresterke Nieve en Poels terug in zijn achterwiel werd gebracht.

Boven de magische grens van 2.000 meter hoogte kreeg Adam Yates het vooraan moeilijk. Terwijl de Brit van Orica-Scott volledig parkeerde, ontbond Miguel Ángel López (Astana) zijn duivels. De 23-jarige Colombiaan won afgelopen woensdag al elfde rit naar Calar Alto en toonde zich ook zondag veruit de beste klimmer van het hele pak. Lopez dartelde moeiteloos weg van Bardet, Contador en Kruijswijk en reed in een mum van tijd het gat met Adam Yates - die letterlijk stil stond - dicht.

© Photo News

Miguel Angel Lopez werd vorig seizoen afgeremd door een zware valpartij, maar toonde vandaag andermaal dat hij het potentieel heeft om in de toekomst mee te strijden voor eindwinst in een grote ronde. Aan de streep hield de Colombiaanse klimmer 36 seconden over op Ilnur Zakarin, die uit de achtergrond nog was weggereden. Chris Froome kwam in het gezelschap van Wilco Kelderman en Esteban Chavez 45 seconden na Angel Lopez binnen. Vicenzo Nibali verloor zes seconden op Froome. Contador kwam 40 seconden later binnen. Een leeggereden Adam Yates verloor nog 4 minuten en 37 seconden op Miguel Angel Lopez. Hij bolde in het gezelschap van tweelingbroer Simon over de meet.

Rituitslag

1. Miguel Angel Lopez (Col/AST)

2. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) op 0:36

3. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 0:45

4. Esteban Chaves (Col/ORS) 0:47

5. Chris Froome (GBr/SKY) 0:47

6. Michael Woods (Can/CDT) 0:50

7. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:53

8. Wout Poels (Ned/SKY) 0:53

9. Louis Meintjes (ZAf/UAD) 0:53

10. Pello Bilbao (Spa/AST) 01:02

Klassement

1. Chris Froome (GBr/SKY)

2. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) op 01:01

3. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 02:08

4. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 02:11

5. Esteban Chaves (Col/ORS) 02:39

6. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 02:51

7. Fabio Aru (Ita/AST) 03:24

8. Michael Woods (Can/CDT) 03:26

9. Alberto Contador (Spa/TFS) 03:59

10. Wout Poels (Ned/SKY) 05:22

Bekijk hier het volledige klassement en rituitslag.

© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer