Direct naar artikelinhoud
Film

Krijg je met meisjes wel een Lord of the Flies? De zin en onzin van de all girl-remake

De Lord of the Flies-verfilming uit 1990: straks wordt de jongenscast vervangen door meisjes.Beeld © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Wat als de hoofdrolspelers in Lord of the Flies geen jongens maar meisjes waren? Zouden de gestrande kinderen een nog grotere slachtpartij aanrichten, of net niet? We zullen het snel weten: Warner Bros plant een all girl-remake van de cultklassieker.

"We willen ervoor zorgen dat mensen het verhaal in een totaal nieuw licht zien." Amerikaanse filmmakers Scott McGehee en David Siegel verklapten zopas aan entertainmentsite Deadline dat ze werken aan een speciale, en toch wel provocerende, remake van Lord of the Flies. Of beter: een remake van de remake. Want de bekende kippenvelroman van William Golding werd al twee keer verfilmd, in 1963 en 1990.

Het verhaal en bijhorende morele vragen spreken meer dan zestig jaar dan ook nog steeds tot de verbeelding: een groep jongens strandt na een vliegtuigongeluk op een eiland, bouwt er een nieuwe samenleving uit zonder volwassenen en verzandt in een totale machtsstrijd/slachtpartij. Alleen zullen het dit keer dus meisjes zijn die het eiland bevolken. Een opmerkelijke twist die op sociale media meteen de nodige controverse uitlokt. 

Velen zien het als het zoveelste voorbeeld van een "luie" Hollywood-trend: bekende verhalen in een vrouwelijk kleedje steken in een poging om makkelijk hoge kijkcijfers te scoren en seksismeklachten tegen te gaan, in plaats van originele nieuwe verhalen te bedenken vanuit een vrouwelijk perspectief. Een trend waar ook de vrouwelijke reboot van Ghostbusters en Oceans Eight in passen. Daar komt nog bij dat deze all girls-verfilming is geïnspireerd door twee mannelijke filmmakers. Ook al gaat hem om mannen die al interessante films als What Maisie Knew en The Deep End op hun cv hebben staan.

Vrouwen zijn superieur aan mannen, altijd al geweest.
Wijlen William Golding, auteur van Lord of the Flies

Anderen, zoals de Amerikaanse feministische schrijfster en professor Roxane Gay, claimen dan weer dat zo'n verhaal gewoonweg niet te maken valt. Omdat een groep gestrande meisjes op een eiland zonder volwassenen niet zou escaleren in onderling geweld. Volgens hen draait de roman van Golding niet om de vraag of agressie inherent is aan de mens dan wel opgepookt wordt door een maatschappij, maar specifiek om mannelijke agressie.

Op de vraag waarom hij specifiek voor een groep jongens koos, zei Golding (die stierf in 1993) ooit dat die beter een mini-maatschappij weerspiegelden. "Vrouwen zullen me die uitspraak wellicht kwalijk nemen, maar het gaat me niet om gelijkheid. Vrouwen zijn superieur aan mannen, altijd al geweest." 

'Mean Girls' op een eiland

Maar moeten we dan echt geloven dat meisjes wél perfect in harmonie samenleven als ze plots op zichzelf aangewezen zijn in the middle of nowhere? Volgens ontwikkelingspsycholoog en expert Stephanie van Goozen, verbonden aan Cardiff University,  zou de situatie wellicht even snel en fel ontaarden. Maar op een andere manier. Meer geroddel, sociale uitsluiting en een venijnig verbaal steekspel dan kinderen die elkaar te lijf gaan met puntige stokken. Lees: de film Mean Girls, maar dan op een eiland.

"Meisjes krijgen nog vaker te horen dat agressie in hun geval sociaal onacceptabel is, dus ze zoeken meer naar manieren om die agressie indirect te uiten", zei Van Goozen in 2014 in de Britse krant The Telegraph, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van Lord of the Flies. 

We willen net tegen bepaalde opvattingen in gaan over jongens en agressie.
Filmmakers Scott McGehee en David Siegel over hun geplande all girl-remake van Lord of the Flies

Maar meisjes kunnen an sich  wel degelijk even gewelddadig zijn als jongens. "Ze moeten alleen eerst meer gepusht worden. Vanaf drie jaar zie je bij jongens over het algemeen iets sneller agressieve reacties in stresssituaties." 

McGehee en Siegel hinten alvast dat het er niet bepaald beschaafder aan toe zal gaan in hun adaptatie. Met hun vrouwelijke Lord of the Flies willen ze net "tegen bepaalde conventies en vooroordelen in gaan over jongens en agressie".