Albert II niet gelukkig met dotatie van 923.000 euro, want dat is minder dan Di Rupo had beloofd

© Belga

Gewezen premier en PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft op het Franstalige radiostation RTBF een tipje van de koninklijke sluier opgelicht wat betreft dotaties en de troonswissel met Filip.

svg

Het is al sinds het aftreden van Albert II een publiek geheim dat onze gewezen koning allesbehalve gelukkig is met zijn dotatie van 923.000 euro. Albert had de pech dat net die zomer de regering, onder leiding van toenmalige premier Elio Di Rupo (PS), de dotaties had hervormd. Het ophoesten van btw, accijnzen en voor een deel ook personenbelasting viel niet in goede aarde bij Albert, die aan de regering vroeg om hem deels te ontzien omdat hij anders onmogelijk zijn levensstandaard zou kunnen behouden. Onder meer zijn verblijven in Rome en Parijs vragen enig onderhoud.

De regering besliste indertijd om niet in te gaan op de eis van Albert, wat de relaties tussen het Paleis en de Wetstraat flink deed bekoelen. Een verrassing voor Di Rupo, die door het uitvoerige overleg met Albert tijdens de politieke crisisperiode een ‘degelijke band’ had opgebouwd met de vorst.

Volhouden

Nu, drie jaar later, gaf Di Rupo in een interview met RTBF toe dat hij inderdaad een hogere dotatie in gedachten had voor de gewezen koning. Met een bedrag van 1,4 miljoen euro - waarvoor hij naar onze noorderburen had gekeken - was Di Rupo akkoord gegaan. Maar dat was volgens hem buiten Alexander De Croo (Open VLD) gerekend, die voet bij stuk hield en zo de teller onder de 1 miljoen euro deed belanden.

Tijdens het interview bevestigde Di Rupo ook dat hij tijdens zijn onderhoud met Albert meermaals heeft gevraagd om nog ‘even vol te houden’. Di Rupo had er weinig vertrouwen in dat Filip het hoofd zou kunnen bieden aan woelige politieke tijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen