© EPA-EFE

Red Dragons grijpen naast allereerste internationale medaille na nagelbijtend spannende wedstrijd tegen Servië

De Red Dragons hebben ons land geen eremetaal kunnen bezorgen op het EK volleybal in Polen. Onze landgenoten krabbelden tegen Servië recht na de verloren halve finale tegen Rusland, maar konden het op het einde net niet afmaken. In vijf sets werd het 17-25, 25-22, 25-19, 22-25 en 12-15. Ons land grijpt zo naast een allereerste medaille ooit op een groot internationaal volleybaltoernooi.

svar

Na de pandoering tegen Rusland in de halve finales kregen de Red Dragons een uitgelezen kans om hun toernooi toch op een mooie manier af te sluiten. Tegenstander Servië moest mentaal immers herstellen van een nederlaag tegen Duitsland, dat na een enorme comeback de finale haalde ten koste van de Serviërs. Servië begon snedig aan de partij en bouwde met 10-6 meteen een kleine voorsprong uit op de Dragons. Hoewel de Belgen aanvankelijk beter in de wedstrijd zaten dan tegen Rusland, waren de Serviërs duidelijk beter en ging de eerste set verloren: 17-25 was het verdict.

Dragons openen het vuur

Die lijn leek zich door te trekken in het begin van de tweede set, maar de Red Dragons vonden na de eerste punten plots toch hun draai en openden het vuur op de Serviërs. Onze landgenoten namen de leiding over in de tweede set en wonnen die uiteindelijk nipt (25-22). In de derde set gingen de Dragons genadeloos door op hun nieuwgevonden elan, wat leidde tot een comfortabele setwinst (25-19).

© EPA-EFE

De Serviërs kwamen op hun beurt opnieuw tot leven in de vierde set en namen al snel de leiding. België liet zich echter niet kennen, wat leidde tot een zeer spannende set waarin de Belgen zich uiteindelijk toch gewonnen moesten geven (22-25). Alles moest dus beslist worden in de vijfde set. Daarin namen de Serviërs al vroeg de leiding, maar onze landgenoten hielden het verschrikkelijk spannend. Bij een achterstand van 10-11 bleven beide landen punten pakken. Servië versierde nadien twee matchballen, die uiteindelijk verzilverd werden: 12-15 was de eindstand in de vijfde set.

De Red Dragons wonnen op dit EK hun groepsfase. Onze landgenoten boekten in groep D overwinningen tegen titelhouder Frankrijk (FIVB-9/3-2), Turkije (FIVB-27/3-2) en Nederland (FIVB-25/3-0). Nadien ging in de kwartfinales zesvoudig Europees kampioen Italië (FIVB-4) met 3-0 voor de bijl, alvorens kansloos te verliezen tegen topfavoriet Rusland in de halve finales (FIVB-4) met 3-0.