© Photo News

Chris Froome: “Hier had ik vooraf voor getekend”

Chris Froome (Sky) gaat de rustdag in met 1:01 voorsprong op de tweede in de stand: Vincenzo Nibali. Nummer drie, Ilnur Zakarin, telt al 2:08 achterstand. “Ik ben heel tevreden”, stelde Froome zondag. “Ik voel me geweldig en heb een mooie voorsprong.”

Na de zware tweedaagse door het hooggebergte mag Froome tevreden terugblikken. Er waren wat speldenprikjes, maar de viervoudige Tourwinnaar kwam nooit in de problemen. “Toen Contador en Lopez wegsprongen kwamen we in een gevaarlijke situatie terecht”, erkende hij. “Maar mijn team was andermaal geweldig (Froome had toen nog vier ploegmaten in steun) en leverden perfect werk. Ze hielden het tempo hoog en veel voorsprong nam de concurrentie nooit.”

Uiteindelijk was alleen Lopez gaan vliegen, Contador werd opgeraapt en zou zelfs nog 40 seconden verliezen op Froome. NIbali probeerde wel, nam gedurende enkele lengtes, maar wegrijden deed hij nooit en dus gaat Froome met 1:01 voorsprong op de Italiaan de rustdag in. “Als iemand me had voorspeld dat dit de situatie zou zijn op de tweede rustdag, zou ik daar zeker voor getekend hebben. Ik ben heel tevreden en kijk uit naar de tijdrit.”

Froome voert overigens niet alleen het algemeen klassement aan, hij leidt ook in het puntenklassement en het combinatieklassement. “Het geeft een geweldig gevoel om drie klassementen aan te voeren, maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat algemene klassement.”

Miguel Angel Lopez: “Natuurlijk waren er twijfels”

Miguel Angel Lopez (Astana) had er bijna geen woorden voor. De Colombiaan pakte vorige week woensdag op Calar Alto zijn eerste ritzege in een grote Ronde, nu heeft hij een tweede boeket vast, na de finish op Alto Hoyade la Mora, op 2.500 meter hoogte in de Sierra Nevada.

© Photo News

Zaterdag werd hij ook nog eens tweede na winnaar Rafal Majka. Twee overwinningen en een ereplaats, het kan niet op voor de 23-jarige Colombiaan. “Het was een geweldige dag”, sprak hij, “Alberto Contador viel aan en ik schoof mee in zijn wiel. De hele ploeg stond achter mij en ik wilde hen niet teleurstellen, dus zette ik door. Natuurlijk waren er twijfels, want het was nog ver naar de finish, maar uiteindelijk bleek ik sterk genoeg om het af te maken.”

Lopez nam het merendeel van het werk voor zijn rekening en had op het einde nog kracht genoeg in de benen om eerst Kruijswijk, Contador en Bardet te lossen en dan voorbij leider Adam Yates te knallen. “Ik ben heel trots op deze zege, ook voor de ploeg die nu drie overwinningen telt (met de zege van Alexey Lutsenko).”

Bovendien schuift Lopez ook op naar de zesde plaats in het klassement, op 2:51 van Froome.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer