"Belgische bedrijven ontvingen verdachte betalingen van regime Azerbeidzjan"

Belgische bedrijven als Proximus en Solvay hebben verdachte betalingen ontvangen die wellicht deel uitmaken van een witwasnetwerk van het regime in Azerbeidzjan. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waar De Tijd aan heeft meegewerkt.

Het regime in Azerbeidzjan heeft geen te beste reputatie. De familie Aliyev regeert al jaren over de voormalige sovjetrepubliek. Het land is er in die tijd economisch wel op vooruitgegaan, maar beschuldigingen van corruptie en fraude zijn nooit ver weg.

Als de gegevens van de klant en van de betaler niet overeenkomen, is dat een alarmbel voor witwaspraktijken

Lars Bové van De Tijd

Nu blijkt uit een internationaal onderzoek dat het regime in Azerbeidzjan massaal geld probeert wit te wassen, onder meer in België. "Het regime heeft een enorm fortuin vergaard", legt De Tijd-journalist Lars Bové uit in "De ochtend". "Op een bepaald moment wil je met al dat geld wel iets doen, maar dan moet je het eerst witwassen." Witwassen betekent dat je inkomsten uit een verdachte of criminele bron in de reguliere economie pompt en het zo legaal maakt.

Die witwaspraktijken bracht het Azerbeidzjaanse geld ook in ons land. Via rekeningen in Estland, verborgen door Britse spookbedrijven, werden overschrijvingen gedaan naar meer dan 20 Belgische bedrijven, onder meer Proximus en Solvay, maar evengoed een bedrijf dat tandartsmateriaal maakt of tweedehands kranen verkoopt.

Blij dat de rekeningen betaald werden

De vraag is of de Belgische bedrijven konden vermoeden dat er iets mis was met het geld. "Als de gegevens van de klant niet overeenkomen met de gegevens van de betaler, dan zijn dat belangrijke aanwijzingen voor witwassen", legt Lars Bové uit.

Proximus heeft laten weten dat ze niet wisten wie hen betaalde. "Ze kenden de klant, maar ze kenden de betaler niet. Ze hebben het geld toch aanvaard. Soms is het blijkbaar moeilijk om rekeningen betaald te krijgen uit bepaalde landen. Dan zijn bedrijven al blij dat de rekening ook effectief betaald wordt."

Het is nog niet duidelijk wat er met het geld gaat gebeuren, maar als het gerecht kan bewijzen dat het om witwaspraktijken gaat, kan het geld in beslag genomen worden.

Meest gelezen