Dit zijn de straffen voor de verantwoordelijken voor de brand in Leuvens huis die aan twee studentes het leven kostte

© tab

De correctionele rechtbank van Leuven heeft de twee verantwoordelijken voor een brand in een huis in Leuven in 2014 veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen (drie maanden en één jaar). Het Instituut voor Ierland, dat het huis huurde, kreeg een boete van 60.000 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel. Bij de brand kwamen twee jonge Ierse studentes om het leven.

De brand in het huis aan Kapucijnenvoer in Leuven woedde op 31 januari 2014. De woning bevatte zeven kamers en bood onderdak aan tien mensen. Acht bewoners konden ontkomen. Twee jonge Ierse studentes verloren het leven in de vlammenzee. De verkoolde lichamen van Dace Zarina (22) en Sara Gibadlo (19) werden aangetroffen onder het puin in hun badkamer.

Twee personen en een instelling stonden terecht voor de brand. Malachy V., een 72-jarige Ier uit Leuven, verhuurde als eigenaar het huis aan het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa. Die internationale vzw met maatschappelijke zetel in Leuven, met V. als bestuurder en vertegenwoordiger, stelde het huis ter beschikking van de studenten. Shane B. (22), een Ier uit Offaly in Ierland, veroorzaakte de brand met een brandende sigaret. Na een nachtje stappen was hij rond 6 uur in de ochtend in slaap gevallen in de zetel van zijn kamer.

De twee personen werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk drie maanden en één jaar. Het Instituut voor Ierland kreeg een boete van 60.000 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel.

© tab

De verdachten werden veroordeeld voor onopzettelijke doding, door een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen