© Evening Standard / eyevine

Minstens 20 overlevers van brand in Grenfell Tower probeerden zelfmoord te plegen

Minstens twintig overlevers van de dodelijke brand in de Grenfell Tower in Londen hebben de voorbije maanden geprobeerd om uit het leven te stappen. “Ze krijgen de beelden van die brand niet uit hun hoofd”, zegt Yvette Greenway, de oprichtster van de Britse vereniging Silence of Suicide.

Guy Stevens

Minstens 60 mensen kwamen op 14 juni 2017 om het leven toen er brand uitbrak in de Grenfell Tower in Londen. Nog veel meer mensen overleefden de feiten en zagen het gebeuren, maar heel wat van hen kampen nog steeds met de gevolgen ervan.

Zo zijn er minstens 20 die sinds het drama al geprobeerd hebben om uit het leven te stappen, zegt Yvette Greenway, de oprichtster van Silence of Suicide. “Ze krijgen de beelden van de ramp niet uit hun hoofd. De mensen voelen zich geïsoleerd en grijpen veel sneller naar drank en drugs.”

© AP

Depressies

Om de overlevers en getuigen die het moeilijk hebben, te steunen, heeft Greenway hulplijnen gevraagd om niet alleen flyers onder deuren te schuiven, maar ook echt met mensen te gaan praten. “Medewerkers van hulpdiensten moeten dat doen en mensen met depressies, angstaanvallen en zelfmoordneigingen duidelijk maken dat ze er voor hen zijn. Dat ze bij hen terecht kunnen.”

Greenway is duidelijk: er moet een oplossing op lange termijn komen. “Iedereen wordt ooit wel geconfronteerd met een trauma en zal zonder ondersteuning in de problemen komen. Er moet een voorziening komen op lange termijn, die de mensen de komende drie decennia ondersteuning garandeert.”

© AFP

Niet genoeg

“Er is gewoon niet genoeg psychiatrische hulp voor die mensen”, zegt Judy Bolton, een vrouw die 20 jaar lang verpleegster was en nu vrijwilliger voor Justice4Grenfell. “Die mensen moeten echt begeleid worden om te kunnen omgaan met hun trauma’s en hun verlies. Ze nemen zelf pillen om het trauma te vergeten, waardoor we nu een massa drugsverslaafde mensen over de vloer krijgen.”

“Die mensen hebben hun buren en kinderen dan ook van een brandend gebouw zien vallen, dat kan je niet onderschatten. Als de trein voorbijrijdt, vliegt er nog steeds as op.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

© BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer