© VUM

Dopingdokter Frank Vandenbroucke moet negen jaar cel in voor stimuleren dopinggebruik

Bernard Sainz, ook bekend als ‘dokter Mabuse’, is door de rechtbank in het Franse Caen veroordeeld tot negen jaar cel omdat hij wielrenners heeft aangezet tot dopinggebruik. De 74-jarige Fransman, die ook nog een boete van 20.000 euro kreeg, ontkent elke beschuldiging.

Sainz geraakte eind jaren negentig in België bekend als de persoonlijke verzorger/goeroe van Frank Vandenbroucke. VdB werd in ‘99 al opgeroepen als getuige in een zaak tegen Sainz. Hij werd er toen al van verdacht renners aan te zetten tot het gebruik van stimulerende middelen. In 2002 werden bij een wegcontrole verboden producten in de wagen van Sainz aangetroffen. De Fransman was op dat moment op weg naar huis na een bezoek aan Frank Vandenbroucke. De politie trok meteen naar het huis van VdB waar onder meer EPO werd aangetroffen. Voor zijn hond, beweerde de overleden Belgische wielerkampioen. Sainz had voordien al een schimmig verleden opgebouwd in het paardenmilieu.

Zelf was Sainz niet aanwezig bij het vonnis, maar hij weerlegde de aantijgingen afgelopen juli nog met klem. “Men stelt mij voor als een duivelse dopingleverancier”, zo zei de Fransman. “Maar welke concrete bewijzen hebben ze daarvoor? Niets!”

© BELGA

Sainz kreeg in 2014 al een celstraf van twee jaar, waarvan twintig maanden voorwaardelijk, voor het stimuleren van dopinggebruik. Het jaar voordien moest hij drieduizend euro boete betalen in een zaak rond verboden middelen bij paarden. (gvdl/belga)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer