Reizigers van Brussels Airport klagen over ‘lijkgeur’: dit is er aan de hand

© ISOPIX

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Reizigers op de luchthaven van Zaventem klagen over een penetrante geur die aan de bagagebanden hangt waar valiezen moeten worden opgehaald. De stank is niet te harden, zeggen reizigers die om hun koffer komen. “Het is erg om zeggen, maar er hing een lijkgeur”, zegt Jergan Callebaut (27). De kans is groot dat een groot aantal valiezen zal moeten worden vernietigd, zegt luchthavenuitbater Brussels Airport.

tg

Exact twee weken geleden brak op de luchthaven van Zaventem een spontane staking uit bij het personeel van bagageafhandelaar Swissport . Duizenden passagiers vertrokken enkel met handbagage of gingen bij aankomst naar huis zonder koffers. Die zouden later nagestuurd worden. Op een paar dagen tijd stonden er 17.000 stuks bagage in de luchthaven.

De afgelopen twee weken werden de meeste koffers aan de eigenaars bezorgd of werden ze door de eigenaars zelfs opgehaald. Maar een duizendtal valiezen staat er vandaag nog altijd. Onder meer omdat het label verdwenen is en er geen adres op staat, zodat het moeilijk is om de eigenaars terug te vinden.

© BELGA

“Iedereen doet zijn best om de koffers zo snel mogelijk aan de eigenaars te bezorgen. Maar het klopt wel dat er sterke geurhinder is”, zegt Florence Muls van Brussels Airport.

“Mensen nemen vaak etenswaren mee in hun bagage. Veel ervan zijn intussen beginnen te bederven en geven een geur af. Reizigers die terugkeerden van vakantie en bijvoorbeeld tot de laatste dag hebben gezwommen, staken hun natte strandkledij in hun valies. Dat begint na een tijdje te schimmelen en dus ook te ruiken. Wij mogen die valiezen niet zelf openen want dan zouden we de privacy van de passagiers schenden. We hopen dat ook dat alle valiezen zo snel mogelijk weer bij de eigenaars zijn. Hoe lang dat nog duurt, weten we zelf niet. Hopelijk is deze week alles opgelost”, zegt Florence Muls.

Vernietigen

De luchthavenuitbater vreest dat valiezen die er nog een tijdje staan, uiteindelijk zullen moeten worden vernietigd omdat sommige bagage zelfs begint te lekken.

De luchtvaartmaatschappijen kunnen in principe niet aansprakelijk worden gesteld en roepen overmacht in omdat het om een spontane staking ging. Maar, zo zei advocaat Jeroen De Man dinsdagavond op VTM Nieuws, wanneer valiezen verloren of beschadigd zijn, is er wel sprake van objectieve aansprakelijkheid en moet de luchtvaartmaatschappij 1.180 euro per verloren stuk bagage betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen