Videospeler inladen...

Kan artificiële intelligentie een wereldoorlog ontketenen?

Vergeet Noord-Korea.  Het gevaar voor een wereldoorlog komt van artificiële intelligentie. Dat beweren tenminste de Russische president  Vladimir Poetin en Tesla-baas Elon Musk. Maar klopt die bewering?  

Artificiële intelligentie, of het vermogen van machines om het menselijk gedrag na te bootsen, zoals redeneren, leren of begrijpen van spraak. Vandaag zien we artifiële intelligentie onder meer in schaakcomputers,  onlineplatformen die muziek aanbevelen (vb Spotify) en zogenoemde chatbots, of computerprogramma's waarmee je kan converseren.

Een tot de verbeelding sprekende toepassing van artificiële intelligentie waaraan gewerkt wordt zijn zelfrijdende wagens.  Maar dat toepassingen van artificiële intelligentie op eigen houtje een oorlog zouden kunnen ontketenen, zoals Poetin en Musk suggereren, daar hechten door ons geconsulteerde experts weinig geloof aan.  

Verkeerde perceptie

"Bij heel wat mensen leeft de verkeerde perceptie dat artificiële intelligentie een eigen leven zal leiden", zegt professor Ann Nowé,  hoofd van het Artificial Intelligence Lab van de VUB . "De algoritmes die bij artificiële intelligentie gebruikt worden,  zijn niet ontworpen om machines een eigen bewustzijn te geven. Dat artificieel intelligente machines uit eigen wil een oorlog zouden starten, is dus uitgesloten."

Waar professor Nowé wel een mogelijk gevaar in ziet, is dat dergelijke machines gehackt worden, door mensen of regimes met snode bedoelingen. "Maar als die machines dan een oorlog starten, is het niet omdat zij daartoe zelf hebben beslist, maar wel omdat mensen hen daartoe hebben aangestuurd," aldus professor Nowé.

Mensen behouden het commando

Ook professor Alexander Mattelaer,  defensiespecialist van het Egmond Instituut,  hecht weinig geloof aan de theorie van Poetin en Musk. "Dat legers belangstelling hebben voor artificiële intelligentie is normaal. Het gaat hier om een nieuwe technologie die hen sterker kan maken. Net zoals buskruit dat ooit was. "

"De defensie-industrie is ook een belangrijke sponsor van het onderzoek naar artificiële intelligentie," vervolgt professor Mattelaer. "Maar dat wil niet zeggen dat artificieel intelligente machines in legers binnenkort het commando zullen overnemen. Het zullen nog altijd mensen zijn die de bevelen geven."

Dat uitgerekend Poetin zich zorgen maakt over de gevaren van artificiële intelligentie, vindt professor Mattelaer merkwaardig. "Wereldleiders die zoiets beweren, willen meestal de aandacht afleiden. Misschien schaamt hij zich voor het feit dat Rusland verantwoordelijk wordt geacht voor de chaos in buurland Oekraïne?", stelt professor Mattelaer de retorische vraag.      

Meest gelezen