Direct naar artikelinhoud
Opinie

Hoeveel kernwapens moeten er nog bij om Noord-Korea bang te maken?

Annemarie GielenBeeld Tim Dirven

Annemarie Gielen is algemeen directeur van Pax Christi Vlaanderen. Willem Staes tekent mee.

en

In een opiniestuk van 5 september houdt Jonathan Holslag (docent Internationale Politiek aan de VUB) een pleidooi voor meer nucleaire afschrikking van Europese landen en een verhoging van de militaire middelen. Hij pleit ook voor een ‘moderne’ doctrine binnen de NAVO, waarmee hij opnieuw die nucleaire afschrikking bedoelt. Wij pleiten precies voor het tegenovergestelde. De VS en Europa samen beschikken over ca. 7.300 kernwapens (Frankrijk en de UK alleen over een 500-tal), Noord-Korea heeft er 15. Een 20-tal Amerikaanse kernbommen ligt trouwens op de militaire basis van Kleine Brogel. Die hebben een vernietigingskracht die 10 keer groter is dan de bom die op Hiroshima werd gedropt. Als het dan alleen om nucleaire afschrikking gaat: hoeveel moeten we er dan nog bijzetten en moderniseren om de Noord-Koreanen schrik aan te jagen?

Het is naïef te denken dat een nieuwe wapenwedloop de wereld dichter bij vrede brengt, of zoals Holslag het formuleert: bij welvaart en stabiliteit

De nucleaire doctrine is verre van modern. Modern is juist de afbouw van kernarsenalen wereldwijd, zoals bepaald in het nieuw verdrag voor een verbod op kernwapens dat op 7 juli 2017 binnen de VN tot stand kwam. Een verdrag dat op 20 september 2017 plechtig op gang wordt getrokken, met een ceremonie waar alle kernwapen- en NAVO-lidstaten trouwens zullen uitblinken door afwezigheid. Militaire retoriek kan misschien doortastender en pragmatischer klinken dan een roep om diplomatie. Maar het is naïef te denken dat een nieuwe wapenwedloop de wereld dichter bij vrede brengt, of zoals Holslag het formuleert: bij welvaart en stabiliteit. Wapenwedlopen bewezen in het verleden keer op keer dat de escalaties niet afnamen of oorlogen vermeden werden. Het stellen van ultimatums, het dreigen met vergelding en andere dergelijke maatregelen hebben integendeel geleid tot wereldoorlogen met miljoenen doden en compleet verwoeste landen tot gevolg. Het is tijd om de diplomatie tot haar volle recht te laten komen. 

Enkel via gesprekken met alle betrokken partijen en staten in de regio kan de dreiging van een oorlog weggenomen worden

Pax Christi Vlaanderen treedt minister Reynders (MR) daarom bij om de Europese Unie een bemiddelende rol te laten spelen. Enkel via gesprekken met alle betrokken partijen en staten in de regio kan de dreiging van een oorlog weggenomen worden. Dat is uiteraard moeizamer dan verbaal schermen met wapengekletter. Maar, zoals Tom Sauer al stelde in zijn betoog voor meer diplomatie na de passage over Japan van een Noord-Koreaanse intercontinentale raket: moeilijk gaat ook. Het zal wel moeten.