Neen Facebook, het web bestaat vandaag geen 25 jaar

Facebook heeft een heel eigen interpretatie aan de geboorte van het web, want de openstelling gebeurde al enkele dagen voor 23 augustus. © .
Pieterjan Van Leemputten

Facebook viert vandaag ’25 jaar verbinding’. Maar we vieren rond deze tijd wel erg vaak dat het web al 25 jaar in leven is. Een overzicht van wat er precies wel en niet wordt gevierd.

De ‘viering’ van van 23 augustus slaat niet op de eerste webpagina, internetverbinding of zelfs de openstelling van het web. Wel op het feit dat er op 23 augustus 1991 de eerste keer gebruikers op het WereldWijde Web kwamen.

Het WWW was tot kort daarvoor een gesloten project. Op 6 augustus 1991 legde Tim Berners-Lee in een online nieuwsgroep het project uit. Die datum wordt algemeen aangenomen als de dag dat het web beschikbaar werd als openbare dienst, dus niet enkel voor een selecte groep onderzoekers. Toch duurde het nog even, tot de 23e, voor de eerste internauten hun weg vonden naar het toen zeer prille web.

Andere hoogtepunten waren er al in maart 2014, toen het 25 jaar geleden was dat Berners-Lee het voorstel indiende bij het CERN voor een systeem waar geschreven pagina’s aan elkaar gelinkt waren. Zoals het Nederlandse BNR terecht aanhaalt vieren we eind 2017 ook de ontwikkeling van de eerste browser, in april 2018 het feit dat die browser ook uitkwam. Vorige week vierden we nog de 20e verjaardag van de smartphone. Wie wil kan dus met de regelmaat van de klok een technologische ontwikkeling vieren.

Niet het internet

Het web valt overigens niet te verwarren met het internet. Dat eerst slaat op de verzameling aan webpagina’s die we opvragen wanneer we iets bestellen bij een webshop of www.datanews.be bezoeken.

Het internet is het netwerk van computers die onderling communiceren en omvat ook zaken als telefonie (VoIP), chat, Peer-to-peer (om bestanden uit te wisselen), of het doorgeven van signalen van allerlei apparaten (Internet of Things). Dat zag het levenslicht al in de jaren zestig als militair netwerk en evolueerde later naar een onderzoeksnetwerk voor universiteiten. Begin jaren negentig kregen steeds meer gebruikers, ook bedrijven en particulieren, toegang tot het internet waardoor ook zaken als webpagina’s, vanaf 23 augustus 1991, populair werden.

Het web en het internet hebben dus verschillende en meerdere verjaardagen afhankelijk van de interpretatie.

Facebook

Dat Facebook net 23 augustus uitkiest om gebruikers aan het WWW te herinneren is dus een beetje vreemd. Al drijft de site uiteraard op het feit dat mensen met elkaar in verbinding komen.

Ironisch genoeg is de filosofie achter het WWW net dat iedereen vrij informatie kan vinden, publiceren en uitwisselen, terwijl Facebook net het omgekeerde doet, door een lidmaatschap te eisen en met de regelmaat van de klok te censureren als er minder mooie dingen worden geplaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content