Akkoord bereikt rond kinderbijslag: “Elke ouder die er recht op heeft, blijft die ontvangen”

© BELGA

Wie op dit moment recht heeft op kinderbijslag, zal die blijven ontvangen. Dat is de voornaamste conclusie van het samenwerkingsakkoord tussen de verschillende overheden van ons land rond kinderbijslag.

Guy Stevens

Op dit moment krijgen ouders die daar recht op hebben kinderbijslag van de federale instelling Famifed, een instelling die valt onder minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). In de zesde staatshervorming was overeengekomen dat de bevoegdheid kinderbijslag overgeheveld zou worden naar de deelregeringen van ons land.

Net daarom zat het Overlegcomité, waarin de Vlaamse Gemeenschap, het Waals Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Duitstalige Gemeenschap vertegenwoordigd zijn, woensdag samen. Ze bereikten een akkoord en ondertekenden het allemaal.

Voornaamste gevolg daarvan: zodra het akkoord de volledige procedure ter goedkeuring doorlopen heeft, zullen de Gemeenschappen instaan voor het betalen van de kinderbijslag.

Woonplaats is criterium

In het samenwerkingsakkoord is vastgelegd wie voor welke kinderen bevoegd is. Het belangrijkste criterium daarbij is de woonplaats van het gezin. “Bijvoorbeeld: als een gezin met drie kinderen in Vlaanderen woont, betaalt Vlaanderen kinderbijslag voor de drie kinderen. Als na de scheiding de vader in Antwerpen woont met het oudste kind en de moeder in Brussel met de twee jongste kinderen, dan betaalt Vlaanderen kinderbijslag voor het oudste kind en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie voor de twee jongste kinderen”, staat te lezen in het persbericht van het kabinet van minister Maggie De Block. “Dit betekent ook dat als een deelentiteit een nieuw systeem voor kinderbijslag invoert, de gezinnen kinderbijslag volgens dit nieuwe systeem zullen krijgen.”

Zelf kiezen

Nog een nieuwigheid: ouders zullen in de toekomst zelf hun kinderbijslagfonds kunnen kiezen. “Momenteel kies je niet zelf welke instelling (kinderbijslagfonds) jou de kinderbijslag betaalt. Dit wordt bepaald door de werkgever waarbij je werkt. In de nieuwe situatie zal je als ouder in Vlaanderen vanaf 2020 en in het Waals Gewest vanaf 2021 zelf kunnen kiezen welk kinderbijslagfonds jou je kinderbijslag betaald. Het samenwerkingsakkoord regelt deze omslag.”

Uit regering stappen

In het samenwerkingsakkoord is ook een regeling getroffen zodat de vier deelentiteiten op verschillende momenten uit de federale regeling kunnen stappen. “Zolang een deelentiteit de federale regeling niet verlaat, blijven FAMIFED en de federale kinderbijslagfondsen uitbetalen zodat elkeen die recht heeft op kinderbijslag, die ook maandelijks blijft ontvangen.”

De verschillende regeringen van de deelentiteiten zullen nu het samenwerkingsakkoord bespreken waarna het wordt voorgelegd aan de Raad van State en aan de verschillende parlementen. “Het doel van dit akkoord is ervoor te zorgen dat elke ouder die recht heeft op kinderbijslag, die netjes blijft ontvangen tijdens de overdracht van de bevoegdheden naar de deelentiteiten”, aldus minister De Block.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen