De kameel was er te veel aan: “Buste van racistische burgemeester moet weg”

© rtbf

De buste van ex-burgemeester Roger Nols (FDF) moet weg uit het gemeentehuis van Schaarbeek. Dat vindt de vereniging tegen racisme en discriminatie Mrax.

yves coudron

Nols droeg de Schaarbeekse burgemeesterssjerp tussen 1970 en 1998. Hij liet zich onder meer opmerken door in het gemeentehuis aparte loketten te voorzien voor Franstaligen, Nederlandstaligen en migranten.

Hij kwam ooit aan op het gemeentehuis in djellaba en op de rug van een kameel om aan te tonen wat de gevolgen zouden zijn voor het stemrecht voor vreemdelingen, waar hij hevig tegen streed.

Haatdragend

“De buste legitimeert zijn onaanvaardbare houding en haatdragend discours”, schrijft Mrax in een open brief. De timing van Mrax is niet toevallig gekozen. In de stad Brussel is er heel wat protest tegen de buste die Yvan Mayeur zou krijgen. De omstreden PS-burgemeester moest in de nasleep van het schandaal rond Samusocial aftreden. In Amerika is er heel wat commotie rond de standbeelden van figuren uit de burgeroorlog die symbool staan voor slavernij en rassenscheiding.

“Mrax heeft gelijk”, reageert burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFi).

Zwarte pagina

“Nols heeft een zwarte pagina geschreven in de geschiedenis van onze gemeente, en de strijd tegen racisme is nooit gestreden. Toch moet de buste blijven. Ze herinnert aan een man die ondanks zijn racistische en xenofobe ideeën meermaals democratisch herverkozen werd.”

“Nols was een man die met goeie bedoelingen zijn mandaat opnam, van die lijn afweek en daar tijdens de verkiezingen uiteindelijk ook voor afgestraft werd. We mogen Nols niet vergeten. Zijn verhaal moet ons eraan herinneren dat de strijd tegen racisme en xenofobie ook vandaag gestreden wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen