In juli nog groot afscheidsfeest gevierd, maar toch moet schooldirecteur zijn pensioen uitstellen

© ssj

© ssj

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De gepensioneerde schooldirecteur Vital Swaelens blijft zeker nog tot eind deze maand op post in de gemeenteschool Wauterbos in Sint-Genesius-Rode. Na twee uitgeschreven examens is er geen enkele kandidaat-opvolger weerhouden.

Jelle Schepers

Het schoolfeest in juni van de gemeenteschool Wauterbos stond helemaal in het teken van het pensioen van directeur Vital Swaelens. Maar intussen is het nieuwe schooljaar begonnen, en is Swaelens nog altijd op post. Het is immers nog niet gelukt om een opvolger te vinden. Het gemeentebestuur schreef al tot twee maal toe een examen uit, maar geen enkele van de kandidaat-opvolgers haalde de eindmeet.

Niemand geslaagd

“Bij het eerste examen dat de gemeente had uitgeschreven, waren er vier geïnteresseerden, waarvan er twee ook effectief hebben deelgenomen. Deze twee personen hebben het echter niet gehaald”, zegt schepen van Nederlandstalig onderwijs, Anne Sobrie (Respect). “Ook bij het tweede examen, met opnieuw vier kandidaten en twee effectieve deelnemers, was er opnieuw niemand geslaagd.”

Intussen was het al even duidelijk dat Vital Swaelens in september weer zou terugkeren. “Al in juni werd op voorstel van Vital beslist, dat hij nog een maand directeur zou blijven”, zegt schepen Sobrie. “Bedoeling was dat hij de nieuwe directeur of directrice nog zou inwerken in de school.”

Nieuw examen

Maar omdat er geen enkele kandidaat weerhouden werd, blijft Swaelens voorlopig de enige directeur. “Hij blijft zeker nog tot 30 september. Wat er nadien zal gebeuren, staat nog niet vast. Vast staat dat we sowieso een derde examen uitschrijven, maar die procedure zal toch zeker een tweetal maanden in beslag nemen. Of we Vital gaan vragen om langer te blijven? Er zijn verschillende scenario's mogelijk. We zijn druk bezig met het dossier, want we willen niet in dezelfde situatie als de Franstalige gemeenteschool terechtkomen. Daar was er twee jaar lang geen directeur. Twee leerkrachten hebben die functie er tijdelijk waargenomen, maar dat was niet ideaal.”

Vraag is of het externe selectiebureau niet te kieskeurig is. “De lat ligt inderdaad hoog”, zegt Sobrie. “Maar het is niet zomaar een functie. Het gaat om een school van 450 leerlingen en twee vestigingen. Daar directeur van zijn, is een zware verantwoordelijkheid. Wij hebben vertrouwen in de jury.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen