Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Dan toch opvang voor meest kwetsbare migranten uit Noordwijk

Dan toch opvang voor meest kwetsbare migranten uit Noordwijk
Beeld Photo News

De minderjarigen, families met kinderen en zwangere vrouwen in het Maximiliaanpark krijgen dan toch een opvangplek van de regering. Tegelijk gaat de politie de transitmigranten vaker en op meer plekken in de Brusselse Noordwijk controleren.

Terwijl hij voor de schermen bleef beweren dat hij geen 'illegale migranten' wou opvangen, waren de diensten van Theo Francken (N-VA) achter de schermen wel op zoek naar een – gedeeltelijke – oplossing voor de honderden mensen in het Maximiliaanpark en het Noordstation.

Het gaat niet om een grote, algemene opvang voor alle transitmigranten, wel om de meest kwetsbaren. Enkel minderjarigen, families met kinderen en zwangere vrouwen zouden onderdak krijgen. De nachten worden langer, en kouder, en de regering wil geen humanitaire drama's.

'De meesten weigeren elke vorm van opvang, omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk'
Katrien Jansseune, woordvoerder van Theo Francken

Op vraag van zijn kabinet kijken Fedasil en Samusocial hoe ze de opvang zullen organiseren. Fedasil staat in ons land in voor de opvang van asielzoekers, Samusocial verzorgt de daklozenopvang in Brussel. De twee organisaties hebben al een samenwerkingsakkoord en kijken binnen die conventie wat er mogelijk is.

Hoeveel plaatsen er precies voorhanden zullen zijn en wanneer ze zullen opengaan, is nog niet helemaal uitgeklaard door de bevoegde instanties. Francken wil de opvang in ieder geval kleinschalig houden, zodat er niet nog meer transitmigranten naar Brussel-Noord afzakken. "Wij verwachten ook niet dat er veel mensen op dit aanbod zullen ingaan", zegt Katrien Jansseune, Franckens woordvoerder. "De meesten weigeren elke vorm van opvang, omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Photo News

'Niet gezwicht'

Francken wil het vooral niet doen lijken alsof hij gezwicht is voor de druk van de ngo's die de ergste noden van de migranten proberen te lenigen, of de burgemeesters die om pre-opvang vroegen. Daarom beklemtoont zijn kabinet dat het al lang op zoek was naar een oplossing. Vooral Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) riep de staatssecretaris al op om een tijdelijk opvangcentrum open te stellen voor de dakloze en dolende migranten rond het trein- en busstation in de Noordwijk.

De opvang voor de meest kwetsbare migranten betekent zeker niet dat de regering minder hard uit de hoek komt op het terrein. Gisterenochtend pakten honderd agenten vijftig mensen op in het park en de stations. Negentien van hen zullen worden opgesloten. Hoeveel er naar een gesloten centrum moeten en zullen worden uitgewezen, is nog niet duidelijk.

'Deze mensen zijn niet welkom, dat is de boodschap die je moet blijven verkondigen'
Olivier Van Raemdonck, woordvoerder Jan Jambon (N-VA)

De komende dagen zal de politie haar acties nog opvoeren. Ze zullen ook niet meer op vaste momenten gebeuren, en in een ruimere omgeving van het Noordstation. "Deze acties moeten elkaar in een hoge frequentie opvolgen," zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "We mogen niet tot een point of no return komen. Hier mag geen tentenkamp of 'nederzetting' ontstaan. Dan krijgen mensen een thuisgevoel, en komt er een tweede Calais. Deze mensen zijn niet welkom, dat is de boodschap die je moet blijven verkondigen." 

Die nadruk op ontraden is er vooral omdat de regering mensensmokkelaars niet in de kaart wil spelen. Daarom is de gerechtelijke politie ook aanwezig bij elke actie. Die probeert de netwerken van mensensmokkelaars in kaart te brengen. Van Raemdonck: "Dat levert permanent resultaat op."

Lees ook het standpunt van Koen Vidal: "Theo Francken heeft misschien wel de moeilijkste job van het land." (+)