Jezelf uitschrijven op een spammail? “Geen goed idee: je geeft een fout signaal”

© ss

Wie zich uitschrijft op een ongewenste e-mail kan maar beter opletten. Want in veel gevallen laat je zo aan de afzender weten dat je mailadres actief is, waardoor je nóg meer spam zal toegestuurd krijgen. Dat bevestigt Jornt van der Wiel, security-analist bij beveiligingsbedrijf Kaspersky. Maar wat kan je er dan precies tegen doen?

Jeroen De Bodt

De tientallen mails in je postvak voor gratis dubieuze gezondheidsproducten komen je ongetwijfeld bekend voor. Maar uitschrijven op die mails? Neen, dat loont niet. “Integendeel”, zo weet security-analist Jornt van der Wiel. “Door uit te schrijven laat je aan de afzender weten dat jouw mailadres actief in gebruik is. En dus sturen ze jou nóg meer spam.”

Dat je dus maar steeds spam in je mailbox blijft krijgen, ondanks je uitschrijfpogingen, is dus geen illusie. Toch gaat die redenering niet op voor alle bedrijven. Het zijn namelijk voornamelijk duistere niet-Europese bedrijfjes die je blijven bestoken met spam, ook al doen ze zich soms voor als een Europees bedrijf. Er circuleren namelijk steeds vaker mails rond die verdacht goed zijn nagemaakt. Hoe zie je dat verschil?

Vreemde domeinnaam

“Kijk vooral goed naar de domeinnamen die in de mail staan. Dat kan je zien door met je muispijltje erover te bewegen. Als die domeinnaam bijvoorbeeld eindigt op .ru, dan weet je al dat er iets niet klopt. Je kan de link ook met een rechtermuisknop kopiëren en plakken in je browserveld. Zo zie je ook waar de link naartoe gaat. Maar je mag er uiteraard niet op klikken. Tot slot kan je ook best controleren of de mail rechtstreeks aan jou gericht is. Dat kan ook al veel verraden”, legt van der Wiel uit.

© Kaspersky

De regel is dus heel eenvoudig. Herken je de mail en kloppen de links die erin staan? Dan kan je wellicht met een gerust hart uitschrijven. Kloppen de links niet én - indien je er één hebt - herkent je virusscanner het als spam? “Dan blijf je er beter gewoon af”, zegt van der Wiel.

Zelf spammen

Maar hoe geraak je dan toch in godsnaam van die mails af? Sowieso zijn alle legale Europese bedrijven, zoals een Coolblue of Bol, verplicht om een uitschrijffunctie in hun mails aan te bieden. “Je kan die bedrijven ook rechtstreeks verzoeken om jouw mailadres uit hun databank te halen. Dat zijn ze vanuit Europa wettelijk verplicht. Indien ze dat negeren, dan kan je ook nog steeds een klacht indienen bij de FOD Economie”, legt cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven) ons uit.

Maar als het over malafide bedrijven gaat, wordt zo’n klacht natuurlijk moeilijk. Toch bestaan ook daar oplossingen voor. “Je mailprovider maakt vaak al zelf een grote schifting dankzij een ingebouwde spamfilter. Maar je kan natuurlijk ook een antiviruspakket installeren op je computer. Dat houdt ook al een groot deel mails tegen”, weet Van der Wiel.

Ulrich Seldeslachts, expert internetbeveiliging (KU Leuven), raadt aan om zelfs nog een stapje verder tegaan. “Registreer je met een mailadres dat je onmiddellijk kan deactiveren, van zodra je merkt dat je steeds meer spam krijgt. Als je bovendien een autoreply, een soort out of office, instelt vanop dat adres, begin je die bedrijfjes zelf te spammen. Schrijf in die autorepy bijvoorbeeld dat het mailadres waarop ze jou gemaild hebben zogezegd niet langer in gebruik is. Ze zullen jou vermoedelijk met rust laten”, geeft Seldeslachts nog mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen