Direct naar artikelinhoud

Ongeveer 2.000 Belgen in gebied getroffen door Irma, tientallen landgenoten naar ander hotel gebracht

Honderden Canadese toeristen verlieten gisteren de Dominicaanse Republiek om aan superstorm Irma te ontsnappen.Beeld epa

In het gebied dat momenteel is getroffen door de orkaan Irma, zijn ongeveer tweeduizend Belgen geregistreerd, al is het moeilijk om een precies beeld te krijgen van de eigenlijke Belgische aanwezigheid. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Voor de Belgen die er op reis zijn, hebben de touroperators al initiatief genomen om hen naar andere hotels te brengen", aldus de minister.

en

"Voorlopig zijn er geen aanwijzingen over Belgische slachtoffers, maar het is uiteraard nog te vroeg om uitsluitsel te geven", zegt de minister. Buitenlandse Zaken raadt iedereen af naar de getroffen gebieden te gaan.

Evacuaties

Tui Belgium heeft op Cuba en de Dominicaanse Republiek een zeventigtal Belgische reizigers overgebracht naar een ander hotel. Dat heeft de reisorganisator vandaag meegedeeld. Het gaat om een voorzorgsmaatregel voor de komst van Irma, een orkaan van categorie 5.

In Samana, in het noorden van de Dominicaanse Republiek, werd een zestigtal reizigers uit voorzorg uit een accommodatie geëvacueerd. De Belgische toeristen werden, na een bustransfer van vier uur, uiteindelijk ondergebracht in een resort in de meer zuidelijk gelegen hoofdstad Santo Domingo. In de Cubaanse vakantieregio Varadero werden dan weer twaalf toeristen door de lokale overheid overgebracht naar een andere hotel.

"Het gaat in de eerste plaats om voorzorgsmaatregelen", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van Tui. "Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat de schade op de Dominicaanse Republiek wel zal meevallen, omdat de storm zich meer noordelijk verplaatst. Maar we weten nu tenminste honderd procent zeker dat iedereen in veiligheid is."

Ook reisorganisator Thomas Cook had gisteren al een tiental reizigers in Plata, op de Dominicaanse Republiek, overgebracht naar een ander hotel.

We weten nu tenminste 100% zeker dat iedereen in veiligheid is
Piet Demeyere (Tui)
Evacuaties
Beeld reuters
Evacuaties
Beeld afp

Vakantie kosteloos omboeken

Tui deelt voorts nog mee dat zijn vluchten naar de regio de komende dagen gewoon plaatsvinden. Wel werden de reizigers voor Varadero in Cuba (vrijdag) of Miami in Florida (zaterdag) gecontacteerd met het advies om de reis uit te stellen. "Zowat 10 procent is daar ook op ingegaan", aldus Demeyere. Reizigers die dat willen, kunnen hun reis tot 10 september kosteloos omboeken.