Man die twee agenten aanviel in Brussel-Noord ontkent banden met ISIS: “Ik kraamde maar wat uit”

“Ik heb grote fouten begaan en heb onschuldigen veel pijn gedaan, maar ben geen terrorist”. Dat heeft Hicham Diop, de man die in oktober 2016 twee agenten aanviel in Schaarbeek, donderdag verklaard voor de Brusselse correctionele rechtbank. Volgens de 44-jarige man handelde hij in een oncontroleerbare woede-aanval, die onder meer zou veroorzaakt zijn door de medicatie die hij nam. Het parket vordert een celstraf van 15 jaar.

Hicham Diop viel op 5 oktober twee agenten van de politie Brussel-Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

“Ik heb nog steeds geen duidelijke uitleg voor wat ik toen heb gedaan”, verklaarde Diop donderdag. “Ik verkeerde niet in mijn normale doen. De relatie met mijn echtgenote was al een tijdlang gespannen, ik had steeds het gevoel dat ik achtervolgd werd, ik leefde met de angst dat de agenten die me hadden aangereden, zouden terugkomen. Ik leefde met een gevoel van woede en een gevoel alsof ik zou ontploffen.”

In zijn eerste verklaringen na de feiten zei Diop dat hij een soldaat van ISIS was. Tegenover de onderzoeksrechter verklaarde hij dan weer dat hij het wapen van de aangevallen agenten wou nemen om op zoek te gaan naar de agenten die hem hadden neergeschoten.

“Na de feiten kraamde ik maar wat uit”, aldus Diop. “De agenten die me naar het ziekenhuis brachten, mishandelden me en ik hoopte dat ze onder de indruk zouden zijn van wat ik zei en zouden stoppen. Ik was ook nog steeds onder invloed van mijn medicatie. Bij de onderzoeksrechter probeerde ik een rationele uitleg te geven voor de feiten, ik wilde een coherent verhaal vertellen zodat ze niet zou denken dat ik gek was, maar ik heb nog steeds geen rationele uitleg. Ik weet dat ik een grote fout heb begaan, dat ik onschuldigen heb pijn gedaan en mijn familie veel problemen heb bezorgd, maar ik ben geen terrorist.”

Geen twijfel over terroristisch karakter

Volgens het federaal parket kan er geen twijfel over bestaan dat het ging om een moordpoging, noch over het terroristisch karakter van Diops daad. Het federaal parket heeft daarom een celstraf van 15 jaar gevorderd. “Een terreurdaad is een daad die door zijn aard of context de bevolking angst aanjaagt, of de politieke stabiliteit van een staat in gevaar brengt”, zei federaal magistraat Bernard Michel. “Diops daad heeft duidelijk voor angst gezorgd, en de context is de verhoogde terreurdreiging waarmee we al meer dan twee jaar leven. ISIS heeft al meermaals opgeroepen om aanslagen te plegen in Europa, om politiemensen en militairen aan te vallen, en sinds 2012 volgen dergelijke aanvallen elkaar ook op.”

De verklaringen van Diop na de feiten spreken volgens de federaal magistraat voor zich.

“Hij handelde weliswaar alleen maar voerde wel exact het soort aanval uit waartoe ISIS had opgeroepen”, aldus het openbaar ministerie. “Zijn voorgeschiedenis, het ongeval waarvan hij het slachtoffer was, het overlijden van zijn dochtertje en dat van zijn vader, alle soorten medicatie en supplementen die hij innam, het kan allemaal wel een rol gespeeld hebben maar niets daarvan vormt een rechtvaardiging van zijn daad.”

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen