Direct naar artikelinhoud
politiek

Hoe Geert Versnick (Open Vld) even dacht in schoonheid te kunnen eindigen

Geert Versnick weerlegde gisteravond punt per punt de aantijgingen van oppositiepartij Groen. Dat deed hem even hopen dat hij toch geen ontslag zou moeten nemen.Beeld Wannes Nimmegeers

Geert Versnick neemt wel degelijk ontslag als Oost-Vlaams gedeputeerde. Daar was verwarring over ontstaan nadat hij gisteravond op de provincieraadszitting op de vlakte bleef over zijn toekomst. Vanwaar die onduidelijkheid? "Geert had hoop gekregen."

"Na een zorgvuldige afweging heb ik beslist om niet in te gaan op het verzoek van mijn fractie. Mijn ontslag zal dan ook worden ingediend zodra mijn fractie een vervanger heeft voorgedragen." In een persbericht bevestigde Versnick vanmiddag zijn ontslag als gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen.

Daarmee maakte hij een einde aan de verwarring die was ontstaan nadat hij gisteravond op de provincieraadszitting niet inging op vragen over zijn ontslag. Zo wekte hij de indruk dat hij mogelijk toch op post wou blijven. Nochtans had hij in juli zijn ontslag al aangekondigd nadat hij in opspraak was gekomen over zijn reizen naar Thailand.

"Een aantal mensen hebben zijn kop zot gemaakt", klinkt het in liberale kringen. "Ze paaiden hem, overtuigden hem dat hij zo'n goede gedeputeerde is en dat hij moest blijven."

'Een aantal mensen hebben zijn kop zot gemaakt'
Een Oost-Vlaamse liberaal

Nadat hij gisteren punt per punt de aantijgingen van oppositiepartij Groen had weerlegd, begon Versnick volgens verschillende partijgenoten ook zelf te geloven dat hij toch kon aanblijven. Zeker nadat de Open Vld-fractie hem na afloop van de zitting vroeg of hij niet op zijn beslissing wou terugkomen. "Wij hebben Geert vanuit de fractie gevraagd om tot het einde van de legislatuur te blijven", vertelt fractieleider Luc Maes. Hoewel Groen achter de beschuldigingen blijft staan, vindt Open Vld dat is aangetoond dat Versnick niets kan worden verweten.

Dat vindt ook Versnick, en volgens sommigen droomde hij er al van om zijn politieke carrière in schoonheid te kunnen beëindigen.

"Hij dacht wellicht dat hij een signaal van de nationale partijtop zou krijgen dat de soep niet zo heet zou worden gegeten als Gwendolyn Rutten in Terzake had verkondigd", zegt een welingelichte bron. In juli liet de Open Vld-voorzitter er in de televisiestudio nochtans weinig twijfel over bestaan: ze zei dat zij de keuze in Versnicks plaats zou hebben genomen, mocht hij de eer niet aan zichzelf hebben gehouden.

Opluchting

Dat verhoopte signaal kwam er echter niet. Meer zelfs, op de radio maakte partijwoordvoerder Laure Stuyck vanmorgen duidelijk dat Versnick niet te veel illusies moest koesteren. "Hij heeft zijn ontslag in juli zelf aangekondigd. Wij gaan ervan uit dat hij dat zal doen", klonk het.

Daarop besefte Versnick dat het einde verhaal was. Op een vergadering met de deputatie bevestigde hij zijn ontslag, en kort daarna verstuurde hij een persbericht.

'Nu kan hij de partij niet nog meer beschadigen'
Een liberale insider

Vooral de jongere generatie liberalen reageert opgelucht. Voor hen was de maat al een hele tijd meer dan vol. Er was het afgelopen jaar dan ook nauwelijks een schandaal waarin Versnicks naam niet viel.

De perceptie rond Versnick straalde negatief af op de rest van de partij. Het was al langer duidelijk dat hij geen verkiesbare plaats meer zou krijgen bij de verkiezingen volgend jaar, maar velen binnen Open Vld wilden hem liefst zo snel mogelijk uit de schijnwerpers zien verdwijnen. "Nu kan hij de partij niet nog meer beschadigen", besluit een insider.

Versnick wordt wellicht vanaf de volgende provincieraadszitting, begin oktober, vervangen. Als mogelijke opvolgers circuleren twee Gentse namen: provincieraadslid Martine Verhoeven en OCMW-raadslid Yoeri Note.