© LDN

Vrijwilligers lossen alsmaar meer burenruzies op

De vrijwillige burenbemiddelaars van de Mechelen bemiddelden vorig jaar in 41 burenruzies. De eerste acht maanden van dit jaar werden al 37 dossiers geopend. Geluidsoverlast is in vele gevallen de oorzaak van disputen.

Leo De Nijn

“Buren wonen vaak dicht bij elkaar en er is te weinig communicatie. Soms stapelen de ergernissen zich op en geraken ze er gedurende vele jaren niet meer uit. Zo hebben we eens een ruzie gehad die veertig jaar aansleepte en met één uurtje praten is opgelost geraakt”, zegt Annick Davids, coördinator Burenbemiddeling van de stad Mechelen.

Het bemiddelingsproject heeft de voorbije vier jaar bestaansrecht verworven. Vorig jaar werden 41 ruzie-dossiers behandeld. Geluidshinder is de grootste oorzaak bij burenruzies, gevolgd door pesterijen en hinderlijke takken en struiken. In de helft van de gevallen krijgen de bemiddelaars de ruziemakers samen aan tafel en dan worden méér dan 80 procent van de ruzies ook opgelost.

“We zitten dit jaar al aan 37 dossiers. Maar we willen nog meer bekend worden, omdat we weten dat er veel meer burenruzies zijn dan degene die we nu behandelen”, stelt Davids.

In straten en wijken waar veel mensen samenwonen, gaat de dienst Burenbemiddeling harmonicakaartjes bussen. “Het zijn kaartjes met uitnodigingen voor de buren om een feest aan te kondigen of gewoon om sorry te zeggen. In onze flyer doen we ook een oproep naar vrijwilligers”, zegt schepen van Preventie Stefaan Deleus (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER