In haar stad zijn er te veel mensen die honger lijden, en dat kan Vera (43) niet langer aanzien

Geschokt door de armoede die ze in haar eigen stad zag, heeft Vera Van Bemten (43) de Facebook-groep ‘Zonder Honger Naar Bed Aalst’ opgericht. Wie eten over heeft, kan het hier gratis weggeven. “Ik besefte niet dat de nood zo hoog was”, zegt Vera.

Leen De Smedt

Het was een oproep in een weggeef-pagina op Facebook, waar mensen gewoonlijk oude meubelen of speelgoed doneren, die Van Bemten wakker schudde. “Een jongeman postte plots de vraag of iemand niet wat eten over had. Hij en zijn vriendin, die zwanger was, konden het niet meer betalen. Ik was van slag! Hoe diep moet je zitten vooraleer je zoiets online vraagt? Ik ben zelf alleenstaande mama en ik weet hoe snel het kan gaan. Het uitgebreide sociale netwerk waarop ik kan terugvallen, heeft niet iedereen.”

En dus riep de vrouw een nieuwe Facebook-groep in het leven: ‘Zonder Honger Naar Bed Aalst’, een platform dat ook in andere steden, waaronder Ninove, al het levenslicht zag. “Ik snap niet dat Aalst zoiets nog niet had”, zegt Van Bempten. “Vroeger was er ‘Mensen Helpen Mensen’ van Kamiel Sergant die gratis maaltijden aanbood, maar die man is daar omwille van gezondheidsredenen mee moeten stoppen. Nu zit dat bij het OCMW, maar hetzelfde is dat niet: de drempel is toch hoger en er komt een hele papierwinkel bij kijken.”

Pagina groeit snel

Op anderhalve maand tijd groeide de groep aan tot 180 leden. Velen bieden gratis overschotten van maaltijden aan, een minderheid zit in de groep omdat het eten nodig heeft. Xavier* (35), die kortbij het Vredeplein woont, wel. “Ik vraag het alleen maar als het echt nodig is”, zegt hij. “Via-via ben ik in die groep terechtgekomen, en ik ben er goed mee geholpen geweest. Normaal krijg ik mijn leefgeld via collectieve schuldregeling, maar de verantwoordelijke was in verlof en het geld was nog niet gestort. Ik heb van vriendelijke mensen toen spaghettisaus gekregen, eens boontjes en zelfs een voedselpakket. Eerlijk: zonder zou ik niet weten hoe ik aan eten zou geraakt zijn. Mijn familie woont ver.”

Van Bempten hoopt nog mensen te kunnen bereiken via de oproep die ze nu plaatst. “Veel mensen hebben na hun lunch of avondmaal nog een portie over, ze krijgen een doos koekjes cadeau die ze eigenlijk niet graag lusten, na de Sint blijken er te veel mandarijntjes te zijn, de moestuin heeft meer opgeleverd dan verwacht... De mensen die te veel hebben kunnen dan een bericht plaatsen in de Facebook-groep en zo hun overschot aanbieden aan mensen die het echt nodig hebben.”

* Xavier is een schuilnaam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen