Forse schadevergoeding voor mannen die jarenlang voedsel stelen bij Willy Naessens

© pdv

De strafrechter in Oudenaarde heeft een magazijnier en beenhouwer veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het bestelen van het voedingswarenbedrijf NV Franky in Wortegem. Beiden moeten het bedrijf ook een fikse schadevergoeding betalen.

Paul Darragas

Een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 300 euro. Dat is de prijs die de 48-jarige Ronny D.B. uit Avelgem betaalt voor het bestelen van de NV Franky, het voedingswarenbedrijf in de Waregemseweg in Wortegem, waar hij bijna dertig jaar als magazijnier aan de slag was.

Beenhouwer Johnny D. (64) uit Waregem, aan wie de magazijnier de gestolen voeding doorverkocht, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft met uitstel, en eveneens een boete van 300 euro.

Het bedrijf raamde de waarde van de gestolen goederen op liefst 170.000 euro. Maar de rechter oordeelde dat dat bedrag ruim overschat was. Beide beklaagden werden solidair veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 50.400 euro.

Op heterdaad betrapt

De bal ging in januari 2015 aan het rollen. De magazijnier werd toen op heterdaad betrapt. Uit verder onderzoek zou blijken dat de man al enkele jaren systematisch verschillende producten, waaronder vleeswaren, champagne en frieten, ontvreemdde. Hij haalde de goederen uit de rekken, stak ze in bakken en laadde ze in de bestelwagen van de beenhouwer.

“Het bedrijf had al in 2011 vermoedens van diefstal, maar het was niet gemakkelijk om vaststellingen te doen”, benadrukte advocaat Jacques Vander Schelden namens nv Franky. “Toevallig werd een bak paardenvlees in de gang opgemerkt. Dat vlees bleek niet ‘gepickt’ voor transport, wat altijd het geval moet zijn. Zo kon de magazijnier betrapt worden.”

Beide beklaagden gaven de diefstal toe. De omvang van de gestolen goederen werd wel betwist. Of zoals advocaat Peter Van Melkebeke het verwoordde: “Het was een courante praktijk dat een salami of een paté, die op de grond waren gevallen, werden meegenomen. Het kan dus niet zijn dat het bedrijf alle stockverschillen in de schoenen van de magazijnier probeert te schuiven”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen