© WAS, Rotor Deconstruction

Haal een stukje van het stadhuis in huis

In het Antwerpse stadhuis vinden momenteel voorbereidende ontmantelingswerken plaats als voorbereiding op de restauratie in 2018. Voor materialen die later niet meer worden gebruikt, gaat de stad op zoek naar nieuwe eigenaars. Iedereen krijgt dus de kans om een stukje van het Schoon Verdiep in huis te halen, van spots over vloertegels tot smeedijzeren balustrades en antieke kasten.

il

Om nieuwe eigenaars te zoeken voor de materialen werkt de stad samen met Rotor Deconstruction. Deze samenwerking, die het hergebruik van bouwmaterialen en decoratieve items van dit grote erfgoedproject behartigt, is nieuw en uniek.

Spots en lampen, vloertegels, smeedijzeren balustrades, antieke kasten en sanitaire uitrustingen uit het stadhuis worden te koop aangeboden. Ook enkele opvallende items zijn beschikbaar: historische binnendeuren, de glazen deur met Antwerpse handjes en de kleine lusters uit de centrale hal van het stadhuis kunnen binnenkort van eigenaar wisselen.

© Rotor Deconstruction

© Rotor Deconstruction

Inventaris

De ontmanteling gebeurde stapsgewijs. Eerst werd een inventaris van interessante recuperatiematerialen opgemaakt. Die werd zorgvuldig afgestemd met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de dienst Monumentenzorg van de stad. Vervolgens vond de demontage en het transport naar de opslagruimte plaats.

Vanaf vandaag, 8 september, wordt een eerste deel van de items te koop aangeboden via de website en in de showroom van Rotor Deconstruction. Zowel bedrijven als particulieren kunnen via deze weg een stukje stadhuis in huis halen.

© Rotor Deconstruction

Maarten Gielen van Rotor Deconstruction: “Met deze operatie worden niet alleen een hele hoop mooie materialen gered, maar de stad Antwerpen toont zich ook als koploper van de circulaire economie. Wij hopen dat dit voorbeeld vele andere bouwheren en architecten kan inspireren. Eigenlijk zou hergebruik van bouwmaterialen de meest normale zaak van de wereld moeten zijn.”

Wie interesse heeft, kan terecht op de website https://rotordc.com of in de showroom in Anderlecht, Previnairestraat 58.

In 2014 lanceerde ontwerp- en onderzoeksbureau Rotor een eigen activiteit als ontmantelingsbedrijf en verkoper van gerecupereerde materialen: Rotor Deconstruction. Deze organisatie is actief is in het ontmantelen, verpakken, opslaan, opknappen en verkopen van tweedehandse bouwmaterialen en interieurelementen uit vooral naoorlogse kantoorpanden en openbare gebouwen.

Rotor Deconstruction werkt momenteel vooral in Brussel, maar is sinds het najaar 2015 ook in Parijs actief en nu dus ook in Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER