© AP

Gewezen secretaris Nobelcomité “erg teleurgesteld” in Myanmarese leider

De reactie van de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi op het geweld tegen de Rohingya is erg teleurstellend. Dat vindt Geir Lundestad, de vroegere secretaris van het Noors Nobelprijscomité, dat verantwoordelijk is voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Lundestad benadrukt ook dat het niet mogelijk is om haar de Nobelprijs nog af te nemen.

“Ik ben erg teleurgesteld in haar houding ten opzichte van de Rohingya”, zegt Lundestad, die tot 2014 secretaris was van het Noorse Nobelcomité. “Ze heeft geen enkele poging gedaan om een politieke oplossing te vinden voor deze moeilijke zaak”, klinkt het nog. “Ze ziet het louter als een zaak van (strijd tegen) terrorisme.”

© EPA-EFE

Aung San Suu Kyi had in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Maar ze kwam de voorbij dagen fel onder vuur te liggen omdat ze zich niet uitspreekt tegen de vervolging van de Rohingya, een islamitische minderheid die onderdrukt wordt in het overwegend boeddhistische Myanmar. Een actie van het leger heeft sinds 25 augustus al 270.000 Rohingya op de vlucht gedreven. Aung San Suu Kyi is de de facto leider van het land, waar het leger wel nog altijd een erg grote invloed heeft.

Lundestad zegt dat het volgens de statuten van de Nobelstichting onmogelijk is om haar de Nobelprijs van 1991 af te nemen. Zij kreeg die prijs toen voor haar “geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten” in Myanmar, dat toen nog geleid werd door een junta.

“Wat ze toen gedaan heeft, blijft overeind”, aldus Lundestad. Hij beklemtoont dat het comité “geen controle heeft over de laureaten nadat ze hun prijs in ontvangst hebben genomen.”

Lundestad was 25 jaar lang de secretaris van het Noorse Nobelcomité. In die functie had hij echter geen stemrecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer