Overal in Antwerpen duiken er lunchrooms en koffiebars op en dat komt het horeca-aanbod ten goede

Het aanbod aan horecazaken in Antwerpen groeit en wordt gevarieerder. Dat blijkt uit de driejaarlijkse meting van de 12 strategische horecakernen in de stad. Die groei is opvallend in de kernen Historisch Centrum, Schipperskwartier-Koepoortbrug en Zuid. Stedelijke en/of private investeringen in de buurt blijken een gunstig effect te hebben op de horeca. Ook neemt de leegstand in de horecakernen af. Bij de nieuwe zaken zijn lunchrooms en koffiebars goed vertegenwoordigd.

JoRo

Uit de derde meting van de Antwerpse horecakernen blijkt dat het aanbod van horecapanden in het gebied binnen de Ring standhoudt. De horecadensiteit - het aantal actieve horecazaken op het totaal aantal geïnventariseerde panden - stijgt met 2 procent ten opzichte van de vorige horecameting (2013-2014).

De kern Historisch Centrum bijvoorbeeld herpakte zich met een groeiend aantal horecazaken, nadat hier in de vorige meting een daling werd vastgesteld. Opvallende groeicijfers zijn er voor de kern Schipperskwartier, die in deze nieuwe meting uitgebreid is met een kleine cluster rond de Koepoortbrug en de Lange Koepoortstraat. Daar vestigden zich de laatste jaren heel wat nieuwe horecazaken (Marché Couverts, Nathan, cFou, …).

Ook de strategische horecakern Zuid is gegroeid in aantal actieve horecapanden, mede door de toevoeging van de nieuwe cluster aan de Troonplaats met een tiental zaken. Hier openden ook nieuwe zaken de deuren, zoals Kolonel Koffie en De Vryheyt.

© Geertje De Waegeneer

Voor de klassieke restaurants blijft het vechten om financieel rond te komen:

Kwaliteit van de publieke ruimte

In een aantal horecakernen liggen stedelijke investeringen (voornamelijk in de heraanleg van het openbaar domein) en/of private investeringen aan de basis van een gunstige evolutie. Een effect dat eerder al merkbaar was bij de Dageraadplaats, de Kaasrui en de Suikerrui. De kwaliteit van publieke ruimte is duidelijk van groot belang voor horecazaken.

De grootste groei is te vinden in de categorie lunchrooms en koffiebars. Deze categorieën komen in zowat alle buurten binnen de Ring vaker voor.

Dalende leegstand

De leegstand in de horecakernen evolueert op een gunstige manier. Uit de recente horecameting blijkt dat de marktdynamiek de laatste jaren tot een positief resultaat heeft geleid, met een daling van de leegstand met bijna 1 procent, tot 11,7 procent. In de kern Schipperskwartier-Koepoortbrug en Eilandje kwamen nieuwe vestigingen bij en daalde de leegstand. Dezelfde positieve cijfers zijn vast te stellen op het Zuid en in beperkte mate in het Historisch Centrum, op het Sint-Jansplein en in de Theaterbuurt. In de kernen Centraal Station, Lange Lobroek-Dam en Studentenbuurt stelt het rapport dan weer een opvallende stijging van leegstand vast.

Het rapport maakt ook melding van een daling van het aantal zogenaamde ‘imagoverlagende winkels’, zoals nachtwinkels en gokkantoren. Het stadsbestuur noemt dit “een positieve evolutie”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER