Peiling: N-VA blijft veruit de grootste, Groen boekt groot succes

© BELGA

Mochten er nu verkiezingen worden gehouden in Vlaanderen dan blijft de N-VA verreweg de grootste partij. Dat blijkt uit ‘De Grote Peiling’ VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir. CD&V handhaaft de tweede plaats, terwijl Groen blijft stijgen en de derde grootste partij wordt.

rrln

De N-VA daalt in ‘De Grote Peiling’ met 2,2 procentpunt in vergelijking met de verkiezingen van mei 2014 en eindigt op 30,2 procent van de stemmen. Daarmee blijft de partij nog altijd veruit de grootste in Vlaanderen. CD&V gaat ook een klein beetje achteruit. In de peiling haalt de partij 2,5 procentpunt minder dan bij de verkiezingen van mei 2014, maar blijft zo wel de tweede grootste van Vlaanderen met 16,1 procent.

Groen derde partij

Groen zet de stijgende lijn van de afgelopen drie jaar voort en wordt de derde partij met 13,4 procent. Dat is 4,8 procentpunt meer dan bij de verkiezingen.

Open Vld en sp.a in vrije val

Open Vld en sp.a blijven dalen en halen nog respectievelijk 12,1 en 12,2 procent. Voor de sp.a is dat het slechtste peilingsresultaat sinds de verkiezingen van 2014.

Vlaams Belang haalt 7,9 procent, of 2,1 procentpunt meer dan bij de verkiezingen. PVDA haalt met 5 procent nipt de kiesdrempel, maar slaagt er niet om mee te profiteren van de populariteit die de partij in Franstalig België geniet.

De peiling werd tussen 25 augustus en en 3 september uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos bij 2.388 respondenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen