Kopstoot aan agent, maar parket vindt aanhouding niet nodig

Een dronken man die een politieman een kopstoot gaf, is niet aangehouden. Nochtans zijn de feiten flagrant. De agent werd aangevallen in de garage van het hoofdcommissariaat in Brussel, vlak bij de Grote Markt. Zijn collega’s zijn razend. “Wat een laksheid. Wij zijn boksballen geworden en niemand vindt het erg.”

dirk coosemans

Het incident, dat gefilmd werd door een veiligheidscamera vanop het Brusselse stadhuis, dateert van maandag 28 augustus, 6.15 uur ’s ochtends. Drie dagen overigens voor dat andere ophefmakende incident in Antwerpen waarbij een agent in het kruis werd getrapt. Het is het zoveelste geval van geweld tegen de politie dat de jongste tijd het nieuws haalde.

Op de beelden is te zien hoe een politieman net van zijn step – waarmee hij naar het werk komt – gesprongen is. Hij stapt de garage aan het commissariaat in de Vruntstraat binnen. Achter hem komt een man. Er worden woorden gewisseld. Volgens de getuigen vroeg de man een vuurtje. Het antwoord van de agent, die niet rookt, is niet naar de zin van de man. Hij stapt op de agent toe en geeft hem een kopstoot. De agent probeert zich te verweren, maar is niet opgewassen tegen de geweldenaar. Drie collega’s gaan achter de dader aan maar kunnen hem niet vatten.

“Misschien te snel gehandeld”

Uiteindelijk worden de man en een kompaan opgepakt door een patrouille. T.T. (26) en D.S. (29), twee Fransen, worden ter beschikking gesteld van het parket, maar meteen weer vrijgelaten.“Wat een laksheid van het parket”, zegt Mario Thys, Brussels voorzitter van politievakbond NSPV. “Een politieman op weg naar zijn werk wordt in elkaar geslagen omdat hij geen vuur heeft en niemand vindt het erg. We zijn boksballen geworden. De collega heeft een zware hersenschudding en is één maand arbeidsongeschikt.”

Het parket geeft toe dat er misschien te snel gehandeld is. “Hadden we de beelden eerder gezien, hadden we mogelijk die twee kerels toch aangehouden”, zegt woordvoerder Denis Goeman. “Maar ze zullen hun straf niet ontlopen. We gaan ze berechten voor slagen en verwondingen aan een politieman in functie.” Dat wuift de vakbond weg: “Die kerels zitten al lang weer in Frankrijk.” Maar het parket maakt zich sterk dat ze ook bij verstek veroordeeld worden. “Als ze dan nog een voet op Belgisch grondgebied zetten, houden we ze aan.”

Ook de politie van Brussel reageert boos. “Dit gratuite geweld kunnen we niet tolereren. We hebben ons burgerlijke partij gesteld en zullen onze collega met raad en daad bijstaan.”

Het NSPV is de loze politieke beloften grondig beu, zegt Mario Thys. “Al vijf jaar klagen wij de lakse houding van politiek en parket aan. Ik wil niet meer ­horen wat Geens, de parketten en Jambon eventueel zouden gaan doen. Ik wil zíén wat ze gedaan hebben.”

Het kabinet-Geens laat per mail weten dat “het probleem van politiegeweld bovenaan de agenda staat”. En dat de minister een stand van zaken gaat ­opvragen om te zien hoever het staat met een omzendbrief die al heel lang in de pipeline zit.

De woordvoerder van Jambon reageert wel aan de telefoon. “Er heerst nultolerantie voor geweld tegen politie. Wij gaan ervan uit dat het onderzoek heel strikt gevoerd zal worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen