Dit bloementapijt zit vol kleur, maar herdenkt wel een van de zwartste bladzijdes uit de Belgische geschiedenis

© lvi

Een groot bloementapijt in de kerk van Merelbeke-Flora wordt een ode aan het bloemisterijverleden van de wijk. Meteen worden ook de honderden doden herdacht die vielen tijdens bombardementen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.

Lieven Van Imschoot

Erwin Ketels van Erfgoed Flora verwacht liefst tweeduizend bezoekers voor het reusachtige bloementapijt dat ligt te pronken in de Florakerk. “Ooit waren er liefst zesenzestig bloemisten in deze wijk”, vertelt hij. “Maar omdat de geallieerden wilden beletten dat de Duitsers voorttrokken naar Frankrijk, bombardeerden ze het sta­tion. Driekwart van onze wijk was weg. Er vielen zeker zeshonderd doden en bijna alle bloemisten waren daarbij.”

Nu, 74 jaar later, verzinnebeeldt een kleurrijk bloementapijt de zwartste bladzijde in de geschiedenis van de Flora. Begonia’s tonen de serres, maar ook een vliegtuig dat bommen laat vallen. Ook te zien: de watertoren. “Sommige Merelbekenaars kwamen niet om door de bommen zelf, maar verdronken in de schuilkelders omdat de watertoren was kapotgeschoten.”

Gele strepen

“Met dit tapijt herdenken we de slachtoffers, maar ook de ons bloemistenverleden. Langs de Hundelgemsesteenweg en de Fraterstraat stond de ene serre na de andere. De gele strepen op het bloementapijt symboliseren de hoop.”

Merelbeekse kunstenaars maakten ontwerpen, de wereldvermaarde bloemen­architect Mark Schautteet legde hun inspiratie samen, en bloemisten uit Lochristi legden uiteindelijk het tapijt aan.

Tabaksbladeren

In de kapel ernaast zette volkskundige Mark Adriaen een mini-expo over de bloemistencultuur op, met trofeeën van de Gentse Floraliën en allerlei werktuigen en objecten die de sfeer van toen oproepen. Zoals zenders: restanten van verbrande kolen die dienden om de paden tussen de bloemenvelden te verharden. En, vreemd genoeg, tabaksbladeren. “Het sap daarvan werd gebruikt tegen bladluizen”, weet Adriaen. “Het middel raakte in onbruik toen de insecticiden opkwamen.”

Voorts zijn er verwijzingen naar de bloempottenbakkerijen, die goede zaken deden, en naar Tuco, de intussen verdwenen vereniging van bloemisten.

INFO

Bloementapijt in de kerk, Floraplein 1. Gratis. Zaterdag 10-17 uur (gevolgd door herdenkingsmis), zondag 10-18 uur. Ook tentoonstelling keramiek en schilderwerk (Atelier 71). Zondag zijn er geleide erfgoedwandelingen door de Flora (10 en 14 uur, start in Liedermeerspark).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen