Het tragische verhaal van dit wielericoon wordt eindelijk verteld: “Hij stierf toen hij uitgleed over een paardenvijg”

© lvh

© IF

© IF

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Triphon Verstraeten heeft 71 jaar na zijn overlijden een eigen biografie. Het levensverhaal van de Zingemse wielrenner wordt verteld in ‘De Groene Leeuw van Zingem’, samengesteld en geschreven door Piet Declercq en Jean-Marie Schepens.

Laurens Van Heuverswijn

Verstraeten werd in 1920 geboren en kreeg al snel de wielermicrobe te pakken. Zijn carrière werd even gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog, maar in 1946 begon de Zingemnaar aan de weg naar de wielertop met onder meer een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik.

Paardenvijg

In een wielerwedstrijd in Asper sloeg echter het noodlot toe. Verstraeten gleed uit over paardenmest, viel op zijn hoofd en bezweek enkele dagen later in Oudenaarde aan zijn verwondingen op amper 26-jarige leeftijd. “Ik geraakte geïntrigeerd door zijn levensverhaal toen ik bij kapper Roger Decabooter een fotokader met de beeltenis van Triphon zag. Roger vertelde me verhalen over hem, ik begon opzoekingswerk te doen en intussen is Triphon uitgegroeid tot een grote hobby”, vertelt Piet Declercq.

Groene Leeuw van Zingem

De Zingemnaar organiseerde vorig jaar ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van het overlijden een rondrit. “Na het succes van vorig jaar -met zo'n honderd deelnemers- komen we met een tweede editie. Maar dit jaar komt dus ook ‘De Groene Leeuw van Zingem’ uit, een boek over het leven van Triphon”, aldus Declercq. “Mijn vriendin en ik trokken naar het Liberaal Archief in Gent en de Nationale Bibliotheek in Brussel voor achtergrondinformatie. De meeste beelden zijn afkomstig uit privé-archieven van familieleden en vrienden van Triphon. We gingen zelfs langs bij een leeftijdsgenoot , die intussen bijna honderd jaar is en Triphon goed gekend heeft als jongeman.”

Indrukwekkende collectie

Een indrukwekkende collectie aan foto's, krantenknipsels en zelfs een gedicht van wielerlegende Karel Van Wijnendaele staat in het boek. Jean-Marie Schepens schreef de teksten, een beslagen auteur die al eerder boeken schreef over onder meer Gavers cyclocrosslegende Etienne Gevaert. “We zijn fier op ons werk. Steeds komt er iets bij dat je in het boek wilt, maar het moet eens stoppen”, lacht Jean-Marie. “We delen een interesse in oude wielrenners. Een volgende stap waar we van dromen, is een monument ter ere van alle vroegere, huidige en toekomstige wielrenners uit Zingem. Even speelden we zelfs met het idee om een reus te bouwen, maar dat bleek praktisch onhaalbaar.” Het collectorsitem is voor 20 euro te verkrijgen bij Piet Declerq op piet.zingem@gmail.com, op 0479/29.26.86 of bij café Sportpaleis op het Kerkplein in Zingem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen