Daar is Irma: verwoestende orkaan eist al minstens drie levens in Florida, dokters helpen vrouw bevallen via de telefoon

Met windsnelheden tot 215 kilometer per uur heeft Irma zondag voet aan land gezet op de eilandengroep Florida Keys. De storm heeft al zeker drie dodelijke slachtoffers geëist. De orkaan zal vervolgens zijn weg voortzetten naar de westkust van Florida, waar stormgolven van vier meter en hoger worden verwacht. Intussen is ze wel in kracht afgezwakt naar categorie drie.

De orkaan Irma is zondag rond 8 uur (plaatselijke tijd) gearriveerd aan de eilandengroep Florida Keys. Daar raast ze momenteel met een verwoestende snelheid van 215 kilometer per uur over het landschap. Intussen hebben ook Miami en Fort Lauderdale, steden aan de oostkust van Florida, te kampen met zware regenbuien en hevige windstoten. Die zullen de komende uren nog toenemen, wanneer de orkaan verder oprukt naar het vasteland.

Drie doden

Al drie mensen zijn in Florida om het leven gekomen door Irma. Volgens zender ABC vielen de slachtoffers bij door de orkaan veroorzaakte verkeersongevallen. In Monroe County kwam een man om het leven nadat hij door de orkaan de controle over het stuur van zijn vrachtwagen had verloren. Er vielen volgens ABC nog twee andere doden bij verkeersongevallen, maar details daarover geeft de Amerikaanse zender niet.

Dokters helpen vrouw bevallen via telefoon

Terwijl haar stad zondag geteisterd wordt door orkaan Irma, is een vrouw in Miami bevallen van een meisje. De dokters slaagden er door de orkaan niet in om tot bij haar te raken, maar hielpen haar tijdens de bevalling met advies via de telefoon. Dat schrijven Amerikaanse media. Moeder en dochter bevinden zich momenteel wel in het ziekenhuis.

(lees voort onder de video)

Na de Florida Keys zet de orkaan zijn tocht verder richting de westkust van Florida. De inwoners waren aanvankelijk verrast door het nieuws, want lang werd er voorspeld dat Irma langs de oostkust van Florida zou scheuren. Die blijkt nu grotendeels gespaard te blijven, al is de kans groot kuststeden als Miami en Fort Lauderdale heel wat water - en materiële schade zullen oplopen als gevolg van de storm.

1,3 miljoen mensen zonder stroom

Zondagvoormiddag (plaatselijke tijd) zaten ruim 1,3 miljoen mensen zonder stroom gezeten als gevolg van de doortocht in de deelstaat van de orkaan Irma. Leverancier Florida Power & Light heeft het euvel intussen voor 200.000 van hen verholpen. Intussen staat ook het lagere stadsdeel van de miljoenenstad Miami onder water. Irma is langzaam op weg naar de zuidwestelijke kust van de Amerikaanse deelstaat.

(lees voort onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heel wat bewoners van de westkust houden nu hun hart vast voor het stormtij dat de orkaan zal veroorzaken. De gouverneur van de staat, Rick Scott, verwacht dat die stormgolven in de kustregio zo’n vierenhalve meter hoog kunnen worden en dat mensen “dit niet kunnen overleven.”

Steden als Naples, Tampa en Tampa Bay zullen vermoedelijk met grote overstromingen te maken krijgen. Op Twitter geeft de National Weather Service alvast tal van tips aan de bevolking. “Als je toch nog hier bent, ga dan naar binnen en blijf weg van de ramen”, aldus de Amerikaanse weerdienst.

Mogelijk bereikt Irma wel pas maandagochtend (Belgische tijd) de stad Tampa. Dat komt omdat de storm zich vrij traag verplaatst, aan een snelheid van 13 à 15 km/uur.

Na de westkust van Florida is waarschijnlijk de staat Georgia aan de beurt, waar Irma dinsdag (plaatselijke tijd) zijn intrede zal maken.

“Gevaarlijkste storm ooit”

De gouverneur riep de voorbije dagen alle inwoners op hun bezittingen in te pakken en hun woningen te verlaten. Meer dan zes miljoen mensen gaven gehoor aan zijn oproep en gingen op zoek naar een tijdelijk onderkomen om te schuilen. Zaterdagavond hadden meer dan 70.000 mensen bescherming gezocht in de ongeveer 385 schuilplaatsen in de staat. Gouverneur Scott zei tijdens zijn persconferentie, die live werd uitgezonden op televisie, dat het voor de mensen die nog in Florida waren, te laat was om de staat nog te ontvluchten en riep hen op om zich goed te verschuilen. “Je staat er nu alleen voor”, zei hij.

Scott bestempelde Irma overigens als “de gevaarlijkste en grootste storm die Florida ooit heeft gekend”. “Ga naar een schuilplaats of naar vrienden of familie als je in een evacuatiezone woont. Ga zo snel mogelijk van de weg af.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schuilen met drie katten

Toch blijven heel wat inwoners van Florida waar ze waren, om de storm te trotseren. Met een bang hartje of met goeie moed. En als het kan: met een pak proviand. Onder hen ook heel wat Belgen.

Cynthia Legrand is zo iemand. Sinds vijf jaar inwoner van Miami, daarvoor Brusselse. Als general manager van een hotel aan de bedreigde kust van Miami heeft ze besloten om voor Irma te schuilen in het huis van een kennis. “Mijn man, ik en onze drie katten hebben alvast gekozen voor het huis van iemand die we kennen, iets verder van de kust”, aldus Legrand via de telefoon.”We hebben voedsel en water mee voor een viertal dagen. We gaan ervan uit dat we de storm doorstaan.”

Cuba

Zaterdag trok Irma al over Cuba. De orkaan ging aan land aan het noordoostelijke deel van de Cubaanse kust, vlak bij de eilandengroep Sabana-Camagüey. Daar werden onmiddellijk rukwinden en hevige regens vastgesteld. Duizenden mensen werden geëvacueerd, maar velen zijn thuis gebleven. Zo’n 50.000 toeristen hebben Cuba ontvlucht, resorts aan de noordkust zijn volledig verlaten. Volgens Cubaanse officials is er sprake van “significante schade’, zonder verdere details te geven. Officieel er is geen weet over dodelijke slachtoffers.

© AFP

© AP

© EPA-EFE

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER