© BELGA

Demir haalt fors uit na kritiek dat ze “witter dan wit wast”

Zuhal Demir heeft op Facebook fors uitgehaald naar Rachida Lamrabet, de ontslagen beleidsmedewerkster bij Unia, en theatermaker Ben Chika. Zij hadden in een interview met De Morgen kritiek geuit op Demir. “Ze is zoals Dash: ze wil witter dan wit wassen”, klonk het onder meer.

neac

”Zuhal Demir is een vrouw met een wit masker. Zij is volledig geassimileerd. Alleen daarom wordt ze getolereerd”, aldus Lamrabet. “Ze doet extra haar best omdat ze beseft: zodra ik toon dat ik niet een van hen ben, kan ik het ook schudden”, gaat ze verder.

Ben Chika is het eens met Lamrabet . “Zoals Dash: Demir wil witter dan wit wassen. Het gaat bij haar niet om identiteit, wel om het recht van de sterkste. Haar boodschap: als je maar genoeg je best doet. Als je maar...”. “Assimileert.. Dan verdwijnen de problemen als sneewu voor de zon. Er is alleen maar racisme omdat de vreemdeling niet genoeg zijn best doet om te assimileren”, vult Lamrabet nog aan.

Racisme

Zuhal Demir las het interview ook, en reageert vandaag op Facebook. “Wat me echt stoort, is het verwijt dat ik een “wit masker” draag en “als Dash ben”. Dat is niet enkel een verwijt dat mij moet treffen. Het is een verwijt aan iedereen die andere keuzes maakt dan degene die hen voorgeschreven zijn door hun huidskleur, afkomst of overgeërfd geloof. Er is een woord voor mensen die geloven dat die onderdelen van je identiteit, bepalen wie je bent. Het is een woord dat ik -in tegenstelling tot mevrouw Lamrabet- alvast niet licht gebruik en misbruik: racisme”, klinkt het.

“Mevrouw Lamrabet vindt het boerkaverbod “een verregaande inbreuk op de vrijheid van vrouwen”. Ik vind de boerka een verregaande inbreuk op de vrijheid van de vrouw. Ik zal nooit aanvaarden dat onder de noemer van gelijke rechten, onrecht tegen vrouwen opnieuw mainstream wordt. Want dat is exact wat een publieke aanvaarding van de boerka zou doen. Onderdrukking is geen mensenrecht. Als dat “wit zijn” is, mevrouw Lamrabet, dan zal ik witter dan wit wassen. Persoonlijk vind ik dit echter universele rechten, waar iedereen recht op heeft. Ook de ‘bruine’. En de bruinere dan bruine”, aldus nog de Genkse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer