© AFP

Orkaan Irma: zestien Belgen vragen om geëvacueerd te worden

Zestien Belgen hebben aan Buitenlandse Zaken gevraagd om hen te evacueren uit de gebieden die door orkaan Irma zijn getroffen. Dat is zondagavond te horen. Voorlopig zijn er geen indicaties dat er ook Belgen gewond raakten.

mtm

Meerdere gezinnen hebben Buitenlandse Zaken gecontacteerd vanop Sint-Maarten, Tortola, Sint-Thomas en Sint-Bartholomeus. België werkt samen met de buurlanden om hen weer thuis te krijgen. Voor de Maagdeneilanden is het bijvoorbeeld Groot-Brittannië dat instaat voor de repatriëringen. Op Sint-Bartholomeus is de luchthaven intussen weer geopend voor commerciële vluchten, dus wellicht is daar geen evacuatie meer nodig.

Buitenlandse Zaken staat in contact met verscheidene ziekenhuizen, maar heeft voorlopig geen indicaties van Belgen bij de gewonden. Ons land kreeg ook nog geen officiële vraag om noodhulp. De bevoegde diensten hebben bij Europa wel duidelijk gemaakt wat België ter beschikking houdt aan noodhulp.

Intussen is Irma aan land gegaan in de Verenigde Staten en het consulaat-generaal in Atlanta vraagt Belgen hun locatie door te geven via het e-mailadres consubelAtlanta@gmail.com.

Kosteloos omboeken bij Belgische touroperators

De Belgische touroperators TUI en Thomas Cook geven hun reizigers de mogelijkheid hun trip naar de door orkaan Irma getroffen regio kosteloos om te boeken naar een andere datum of een andere bestemming. TUI moest zaterdag de voorziene vlucht van Miami naar Brussel schrappen. Die vertrekt volgens de huidige planning pas dinsdag.

TUI laat zondag weten dat reizigers die naar Cuba of Florida vertrekken tot en met vrijdag hun reis kosteloos kunnen omboeken. Thomas Cook en Neckermann meldden eerder al dat omboeken mogelijk is voor iedereen die tussen nu en 17 september afreist. TUI weet pas maandag met zekerheid hoe de vluchten komende week zullen verlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer