Hier houden ze hun hart vast voor een regionaal verkeersinfarct

De N41, de belangrijke verkeersader tussen Sint-Niklaas en Dendermonde, wordt vanaf maandag 16 oktober drie weken lang afgesloten tussen het kruispunt in Elversele en de inrit naar Hamme. Een regionaal verkeersinfarct is in de maak.

Jan Van de Velde

De N41 is de enige rechtstreekse verbindingsweg tussen Dendermonde en Sint-Niklaas. De gewestweg verwerkt dagelijks duizenden voertuigen, waaronder heel wat vrachtwagens. Al dat verkeer zal vanaf 16 oktober alternatieve wegen moeten kiezen.

Het verkeer dat van Dendermonde naar Antwerpen moet, heeft de A12 als reddingsmiddel. Maar dan wordt het wel enorm druk op de landelijke wegen via Buggenhout richting Londerzeel. Een omleiding via Zele, om in Lokeren de E17 richting Antwerpen op te rijden, is dan een mogelijkheid.

Files

“Heel wat Hammenaren en anderen zullen ook hun weg zoeken via de N446”, voorspelt de Hamse schepen van Mobiliteit Koen Mettepenningen (CD&V). “Het drukke verkeer via alternatieve wegen zal files opleveren in Zogge, Sint-Anna, Waasmunster, Zele en Lokeren.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Frans Van Gaeveren (Open VLD), zelf bewoner van Sint-Anna, hoopt dat het Vlaams Gewest tijdelijke verkeerslichten zal plaatsen aan het kruispunt van de N446 met de Rodendries.

Gecontroleerd getijdengebied

Het afsluiten van de N41 is noodzakelijk omdat er onder de expresweg een uitwateringsconstructie wordt aangelegd, net over de Durmebrug in Elversele. Dat project kadert in de Sigmawerken en zorgt voor een doorsteek van de waterhuishouding voor het gecontroleerd getijdengebied Klein Broek langs de Durme.

Wel fietsers en lijnbus

Fietsers kunnen de rivier blijven oversteken via de Mirabrug en zullen een doorgang krijgen ter hoogte van de werken. Er komt ook een aparte sluis voor de autobussen van De Lijn.

Het jaagpad aan de Durme, tussen Tielrode en de Mirabrug, blijft minstens tot het einde van dit jaar afgesloten. Ook dat heeft te maken met de volledige bouw van de uitwateringsconstructie voor het toekomstig getijdengebied.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen